Miksi kissoilla on jaloissaan valkoiset ”sukat”? Suloiselle väritykselle on syynsä

Näin etsit punkkeja kissan turkista 0:53
Ulkoilevan kissan turkki kannattaa tarkastaa punkkien varalta. Katso videolta, miten kissan turkista etsitään punkkeja.

Kissan turkin väritys riippuu pigmenttisolujen jakautumisesta alkioaikana. Ihmisen valinnat vaikuttavat osaltaan siihen, millaiset turkit kotikissoilla yleistyvät.

Mikä yhdistää edesmenneitä Grumpy Catia ja Lil Bubia sekä edelleen internetiä ihastuttavaa Marua? Someilmiöiksi nousseilla kissatähdillä on kaikilla valkoiset tassut – kuin ne olisivat vetäneet jalkaansa valkoiset sukat. 

Kissastarojen lisäksi monilla muillakin kotikissoilla on valkoiset tassut, vaikka villikissoilta ei samaa ominaisuutta löydy, kertoo Live Science. Ero juontaa juurensa tuhansien vuosien taakse.

Ihmiset saattoivat kesyttää erityisesti valkotassuisia kissoja

Ihmisten ja kissojen yhteinen taival alkoi yli 10 000 vuotta sitten. Maanviljelijät hyötyivät nurkissaan asuvista kissoista, jotka söivät viljavarastoja uhkaavia jyrsijöitä. Kissoja tutkinut emeritaprofessori Leslie Lyons Missourin yliopistosta uskoo valkoisten tassujen juontavan juurensa kissojen kesyyntymisestä.

Siitä, millä perustein varhaiset kissaihmiset valitsivat kissat kesytettäviksi, ei ole juuri todisteita. Nykyisten kotikissojen turkin väritys kuitenkin vihjaa, että esi-isämme suosivat tietyn suojavärin omaavia kissoja. Valkotassuinen kissa erottui luonnossa saalistajista ja saaliseläimistä. "Sukat" osuivat ihmisten silmiin.

– Ihmiset luultavasti sanoivat: ”Pidän juuri tuosta kissanpennusta, koska sillä on valkoiset jalat. Pidetään huolta, että se selviytyy”, Lyons luonnehtii Live Sciencelle.

Lisäksi ihmiset luultavasti valikoivat kesytettäviksi rauhallisia kissoja, jotka sietivät ihmisiä. Tutkijat ovat huomanneet, että erityisesti kesyillä eläimillä näyttää olevan taipumus valkoisiin täpliin turkissaan. Syytä ilmiöön ei tiedetä.

Turkin valkoinen väri johtuu pigmentittömyydestä

Kissan turkin väri kehittyy alkioaikana. Turkin väri muodostuu kissanpennun tulevan selän kohdalle kertyneistä pigmenttisoluista. Sieltä ne leviävät ympäri kehittyvää kehoa.

Jos pigmentti jakautuu tasaisesti, kissalla voi olla yksivärinen turkki. Monilla eläimillä solut kuitenkin leviävät epätasaisesti, mistä johtuu monivärinen turkki. Valkoinen väri taas johtuu pigmentin puutteesta: pigmenttisolut eivät ehdi levitä kaikkialle.

Yksi syy turkin valkoisiin läiskiin voi olla myös piebaldismi. Se on synnynnäinen vallitsevasti periytyvä ominaisuus, johon kuuluvat pigmentittömät ihoalueet. Mutaatiosta aiheutuvaa värimuutosta ilmenee myös ihmisillä: tunnetuin piebaldismin oire ihmisillä on valkoinen hiuskiehkura päälaella lähellä hiusrajaa.

Lue myös:

    Uusimmat