Kun aika ei riitä – nettijooga rientää apuun

Vesisade, tuisku ja tuiverrus, pitkä matka, lähtemisen vaiva ja vuorokauden liian vähäiset tunnit. Nämä (teko)syyt voit unohtaa, sillä joogatunnille voi osallistua myös omassa olohuoneessa. Netti tarjoaa tähänkin avun.

Joogasalille ei enää tarvitse lähteä, sillä joogatunnille voi osallistua myös kotona. Netistä löytyy lukuisia ulkolaisia nettipalveluita missä joogatunnille voi osallistua omassa olohuoneessa. Esimerkiksi YogaGlo, My Yoga Online ja Yoga Vibes. Napsautat vaan tietokoneen päälle ja seuraat tuntia nettiyhteyden välityksellä.

Suomessa lanseerattiin ensimmäinen nettijooga viime syksynä. Tunnit eivät ole ennalta nauhoitettuja vaan interaktiivisia livetunteja.

Muut tunnille osallistujat eivät näe sinua, vain ohjaaja, ja vain jos sitä itse haluat. Jos haluat, että ohjaaja näkee sinut, laitat vain webkameran päälle.

– Ei tarvitse olla kokemusta joogasta ennen kun voi aloittaa tunnit. Toisilla on parempi kehonhallinta kun toisilla, joten se on hyvin henkilökohtaista miten vaikeiksi tunnit kokee, kertoo ohjaaja Katja Wickström suomalaisesta Yoogaiasta.

Jos laitat tietokoneesi kameran päälle, ohjaaja näkee sinut ja voi neuvoa ja korjata asentojasi.

– Ohjaajat antavat yleensä vaihtoehtoja eri asanoille eli liikkeille vaikeustason mukaan. Kotona ei ole samanlaista suorituspainetta kun ryhmäliikuntatunneilla, joten jos jokin liike tuntuu liian vaikealta sen voi hyvin jättää väliin ja seurata ruudulta miten se tehdään. Ensi kerralla voi sitten kokeilla jos siltä tuntuu.

Tarve loi palvelun

Idea reaaliaikaisesta nettijoogasta syntyi tarpeesta.

– Ajatus tuli joku jääkylmä talviaamu kun aloin pohtimaan kuinka iso työ on yhdelle joogatunnille menemisen takana. Ajattelin, että voisiko joogatunnille jotenkin osallistua omasta kodista käsin, ettei se veisi niin paljon aikaa ja vaivaa. DVD:t ja YouTube eivät kuitenkaan tarjoa samaa kokemusta kuin livetunti, kertoo Yoogaian perustaja Mikko Petäjä.

Nettijooga tarjoakin avun niille, joiden aika on kortilla.

– Alati paheneva kiire ja varsinkin perheellisen jatkuva ajan puute ovat selvä motiivi. Toinen selkeä käyttäjäryhmä löytyy sieltä, jossa ryhmäliikuntapalveluja ei löydy heti naapurikorttelista. Ja kolmas ryhmä on henkilöt, jotka eivät syystä tai toisesta ole halunneet käydä salilla ryhmäliikuntaa harrastamassa.

Suurin osa tunneille osallistujista on naisia mutta miehetkin ovat löytäneet palvelun.

– Aika laajalti ja sekalaisesti erilaisia ihmisiä, kokeneita harrastajia ja vasta-alkajia, Petäjä kertoo.

Suomalaisen nettijoogan ovat löytäneet myös ulkosuomalaiset jotka lievittävät koti-ikävää suomenkielisellä joogalla.

Lue myös:

Cyrila Cibulka cyrila.cibulka(at)mtv.fi @CyrilaCibulka

Lue myös:

    Uusimmat