Kuluttaja-lehden vertailu paljasti: Nämä sipsit ovat pahimpia rasvapommeja!

Kuluttaja-lehden tekemän selvityksen mukaan halpamerkin maalaissipseissä voi olla jopa viisi kertaa enemmän tyydyttynyttä rasvaa kuin merkkituotteessa.

Kuluttaja-lehden vertailussa paneuduttiin erilaisten perunalastujen, juustonaksujen sekä muotoraksujen ravintosisältöön. Vertailussa selvisi, että kaikki tuotteet sisältävät pääsääntöisesti runsaasti energiaa ja rasvaa, mutta rasvojen laadussa onkin yllättäen suuria eroja.

Rasvan määrä moninkertainen

Vaikka monen halpamerkin sipsit muistuttavatkin ulkoisesti usein kalliimman brändimerkin tuotetta, voi tuoteseloste paljastaa uskomattoman suuriakin eroja tuotteiden välillä. Kuluttaja-lehden vertailu paljasti, että monissa halpamerkin sipseissä käytetään runsaasti terveydelle haitallista kovaa rasvaa - useimmiten kovetettua ja edullista palmuöljyä. Kovat rasvat kohottavat kolesterolia ja lisäävät riskiä sepelvaltimotautiin.

Vertailun tuotteista eniten kovaa rasvaa sisältävät yllättäen Euroshopperin maustamattomat Natural Crisps -sipsit. Näissä sipseissä on jopa seitsemän kertaa enemmän tyydyttynyttä rasvaa kuin toisen halpamerkin, Rainbow'n perunalastuissa. Kaikki halpamerkit eivät siis suinkaan ole sortuneet kovan rasvan käyttöön.

Pirkan maalaisperunalastut ovat sen sijaan ravintosisällöltään kaukana brändituote Kartanon perunalastuista. Kartanon perunalastut pitävät sisällään 3 prosenttia tyydyttynyttä rasvaa, kun Pirkan lastuissa huonoa rasvaa on jopa 16 prosenttia. Kartanon perunalastuissa öljynä on käytetty auringonkukkaöljyä, kun Pirkan versiossa käytetään palmuöljyä sekä rypsiöljyä.

Kuluttaja ei kuitenkaan välttämättä ymmärrä rasvan epäterveellisyyttä, sillä palmuöljy on usein piilotettu tuotteeseen kasviöljyn nimellä.

Näissä sipseissä eniten kovaa rasvaa

Nämä sipsit sisältävät eniten tyydyttynyttä rasvaa (Tyydyttyneitä rasvahappoja/ 100g):

1. Euroshopper Natural Crisps (20g)
2. Pirkka Maalaisperunalastu (16g)
3. Pirkka Perunakierre (13g)

Vähiten kovaa rasvaa sisälsivät puolestaan Chipstersin Luomu Lastu (2,7g), Rainbow Chips poimuperunalastut (2,9g) sekä Taffel Kartanon perunalastut (3,0g)

Lähde: Kuluttaja-lehti

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat