Kulosaaren lapsisieppauksesta epäilty oikeudessa: Syytetään rakennusliikkeen huijaamisesta ja yli 60 000 euron sijoituspetoksesta

Helsingin Kulosaaren lapsisieppauksesta epäilty mies on tänään oikeudessa törkeästä petoksesta ja perusmuotoisesta petoksesta syytettynä. Oikeudenkäynti pidetään Hyvinkään käräjäoikeudessa.

Pitkän linjan petosmiehellä on kontollaan aiempia petostuomiota sekä myös henkirikostuomio.

Nyt miehen syytetään huijanneen rakennusalan yritystä sekä toisessa tapauksessa yksityishenkilöä.

Syytteiden mukaan mies hankki itselleen työpaikan työnjohtajana rakennusalan yrityksessä tekaistulla CV:llä. Lisäksi miehen syytetään vieneen eräältä mieheltä noin 68 000 euroa sijoitushuijauksella.

Rikokset ajoittuvat muutaman vuoden taakse. Mies saapui vastaamaan syytteisiin tutkintavankeudesta, sillä hän on ollut alkukesän ajan vangittuna Helsingin Kulosaaren lapsisieppauksesta epäiltynä.

Ensimmäinen petossyyte

Oikeudessa luetun ensimmäisen petossyytteen mukaan 54-vuotias mies syyllistyi petokseen vuonna 2019 antaessaan työhaastattelussa itsestään vääriä tietoja vantaalaiselle rakennusalan yritykselle.

Mies palkattiin tehtävään, ja työsopimus purettiin vain kaksi kuukautta myöhemmin koeajalla, kun kävi ilmi, ettei mies ollut pätevä työhön. 

Mies oli syyttäjän mukaan muun muassa kertonut olevansa "tuotantoinssi" ja hoitaneensa aiemmin työnjohtotöitä sekä kymmenien miljoonien eurojen arvioisia kiinteistösijoituskohteita Englannissa ja Saksassa. Todellisuudessa mies on koulutukseltaan puuseppä.

Syyttäjän mukaan miehelle ennätettiin maksaa noin kahden kuukauden aikana yli 11 000 euroa palkkaa.

Mies itse kiistää syyllistyneensä mihinkään rikokseen. Puolustuksensa mukaan hän ei ole erehdyttänyt yritystä. Puolustuksen mukaan mitään vahinkoa ei ole tapahtunut, ja mies oli hoitanut työtehtäviään paikan saatuaan.

Miehen mukaan hän oli itse toivonut työsuhteen päättämistä, koska hänelle ei ollut enää töitä. Hän kertoo olleensa töissä rakennuksella, joka oli jo valmistumassa. 

Miehen mukaan työnantaja sai hänen tietonsa TE-toimistosta. Mies vetoaa siihen, ettei työnantaja ollut kertonut hänen tehneen esimerkiksi virheitä töissään, jos sellaisia olisi ilmennyt. Mies oli itse siinä käsityksessä, että työhön oltiin tyytyväisiä.

Mies kertoo, että hänellä on pitkä kokemus erilaisilta rakennustyömailta muun muassa Serbiasta ja Englannista. Mies kertoo tehneensä töitä omien yritystensä kautta. Mies myöntää, ettei hänellä ole muodollista koulutusta, vaikka kertookin olevansa kokenut työnjohdon saralla.

Muut syytekohdat luetaan myöhemmin tänään. Miestä syytetään lisäksi ainakin törkeästä petoksesta. Tuon syytteen sisältö avautuu siis vasta oikeudenkäynnin edetessä.

Syyte myös törkeästä petoksesta 

Syyttäjä vaatii miehelle rangaistusta myös törkeästä petoksesta, joka on syyttäjän mukaan tapahtunut vuonna 2018.

Syytteen mukaan mies oli huijannut toista miestä maksamaan hänelle yli 68 000 euroa väärien lupausten turvin.

Syyttäjän mukaan mies oli esiintynyt varakkaana pääomasijoittajana ja yrittäjänä ja antanut virheellisen kuvan omasta varallisuudesta, koulutuksestaan, työkokemuksestaan ja meneillään olevista sijoitushankkeista. 

Syytteen mukaan mies oli houkutellut uhrin antamaan hänelle rahat lupailemalla täysin riskitöntä sijoitusta veljensä yrityshankkeeseen.

Todellisuudessa tällaista sijoituskohdetta ei ollut edes olemassa. 

Miehet olivat tehneet velkakirjan, jonka mukaan rahat oli määrä maksaa asianomistajalle takaisin myöhemmin. Syytetty ei kuitenkaan koskaan tehnyt niin. Hän palautti myöhemmin vain alle 2000 euron summan. Uhrilta saamatta jäi noin 66 000 euroa.

Syytetty mies on myöntänyt tämän velan oikeudessa oikeaksi, mutta kiistää, ettei velkoja olisi ollut tarkoitus maksaa takaisin.

54-vuotias mies kiistää myös syytteen törkeästä petoksesta. Puolustuksensa mukaan hän ei erehdyttänyt asianomistajaa tai antanut väärää tietoa mistään sijoituskohteista. 

Tähän kokonaisuuteen liittyen jutussa on syytettynä myös keski-ikäinen nainen, jota syytetään tuottamuksellisesta rahanpesusta. Nainen oli tapahtumien aikaan syytetyn 54-vuotiaan miehen naisystävä.

Syyttäjän mukaan nainen otti nimiinsä arvokkaan auton, joka oli hankittu rikollisella rahalla ja syyllistyi tässä rikokseen. Naisen ei syytetä toimineen tahallaan, vaan huolimattomuudesta.

Nainen kiistää rikossyytteen oikeudessa täysin. Naisen mukaan hänellä ei ollut mitään tietoa miehen rikollisesta toiminnasta, eikä auton nimiin ottaminen ollut rikos. 

Epäillään lapsen kaappaamisesta

Tämänpäiväinen oikeudenkäynti ei liity vakavaan rikosepäilyyn, jonka mies sai keväällä kontolleen.

Miestä epäillään pienen koulupojan sieppaamisesta perjantaina 22. huhtikuuta. Sieppauksen esitutkinta on edelleen kesken.

Poika oli matkalla kouluun, kun 54-vuotias mies poliisin mukaan uhkasi lasta aseella ja pakotti hänet autoon Helsingin Kulosaaressa. Pojan vanhemmat saivat kiristysviestin pian pojan katoamisen jälkeen.

Sieppauksen jälkeen mies sitoi pojan nippusiteillä ja peitti lapsen kasvot. Poliisin mukaan mies ajoi Sipooseen, missä hän jätti pojan metsään nippusiteillä puuhun sidottuna.

Poika onnistui pakenemaan, kun mies oli poistunut paikalta. Poika käveli läheiselle tielle, ja sivullinen löysi hänet.

Poliisi uskoo, että 54-vuotias mies suunnitteli teon ennakkoon. Motiiviksi uskotaan taloudellista hyötyä.

Miehellä on aiempaakin rikostaustaa. Hänet on aiemmin tuomittu muun muassa taposta sekä useista petosrikoksista.

Lue myös:

    Uusimmat