Ukrainan ja Venäjän presidentit kohtasivat ensi kertaa – kaksikko pysyy salamyhkäisenä: Aikataulu venyi pitkälle iltaan ja tapaamisen sisällöstä ei ole annettu tietoja

1:30
Ukrainan joukot ja Venäjän tukemat kapinalliset ovat taistelleet Itä-Ukrainassa jo kuudetta vuotta. Yli 13 000 ihmistä on kuollut.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja hänen ukrainalainen kollegansa Volodymyr Zelenskyi tapasivat tänään ensi kertaa kasvotusten. Tarkoituksena on hakea ratkaisuja Venäjän ja Ukrainan pitkään jatkuneen konfliktin selvittämiseen.

Tapaamisen aikataulu venyi Ranskan Pariisissa pitkälle iltaan. Puoli kymmeneltä Suomen aikaa presidenttikaksikon kerrottiin olevan vielä tapaamisissa, mutta tapaamisten sisällöstä tai kulusta ei ollut juuri tihkunut tietoja.

Tapaaminen on osa 2016 alkanutta Normandia-ryhmän huippukokousta. Normandia-ryhmään kuuluvat Ukrainan ja Venäjän ohella Ranska ja Saksa.

MTV Uutiset livessä pohdittiin aamulla tapaamisen ydinkohtia. Videon voit katsoa alta.

6:52

Se, että pitkästä aikaa ylipäätään neuvotellaan on kaikkien osapuolten mielestä hyvä, mutta odotukset tulosten suhteen eivät ole korkealla.

– Käynnistävänä voimana on selvästi ollut Ranskan presidentti Emmanuel Macron, joka hakee johtoasemaa Euroopassa, ja on kokenut jonkilaisen Putin-herätyksen, summaa MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja Tapio Nurminen.

– Hän haluaa saada keskusteluyhteyden Vladimir Putinin kanssa, ja Ukrainan konfliktin ratkaiseminen olisi iso edistysaskel ja se nostaisi Macronin tähteä, Nurminen sanoo.

Ukrainan presidentti Zelenskyi puolestaan yrittää lunastaa vaalilupauksiaan, Nurminen arvioi.

– Eli sitä, että Itä-Ukrainan tilanne saataisiin rauhoittumaan.

Onko EU jotenkin antamassa Venäjälle periksi tässä pitkässä konfliktissa, jossa on ollut pakotteita ja Venäjää on pyritty suitsimaan?

– Kyllä se on, jos asiaa katsoo Pariisin Élysée-palatsista. Presidentti Macron on selvästi valmiimpi hakemaan tässä kompromissia.

– Ukrainassa taas pelätään, että kokematon presidentti Zelenskyi, joka haluaa lunastaa vaalilupauksensa, on antamassa tässä myös periksi, Nurminen sanoo.

– Erityisesti täällä Saksassa lähdetään siitä, että Ukraina on nyt jo antanut niin paljon periksi, että missään tapauksessa EU Saksan ja Ranskan johdolla ei saisi suostua siihen, että Zelensky ja Ukraina vedetään tässä kölin alta, ja Putin voi kirjata tämän jonkilaiseksi voitoksi.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja