Kuinka kauan olet polttanut? Tupakointi lisää koronariskejä lopettamisen jälkeenkin

Perussairauksien riskiä lisäävät tekijät 2:10
Katso, mitkä tekijät altistavat pitkäaikaissairauksille, joiden tiedetään myös lisäävän koronariskejä.

Tupakoivat ja etenkin vuosikausia tupakoineet joutuvat koronavirustartunnan saatuaan sairaalahoitoon ja menehtyvät selvästi muita potilaita todennäköisemmin. Yhteys näkyy myös entisillä tupakoitsijoilla.

Tiedot käyvät ilmi JAMA Internal Medicine -lehden julkaisemasta tutkimuksesta, jossa tarkasteltiin 7 100 koronavirustartunnan saaneen aikuisen terveystietoja. Potilaista 85 prosenttia oli savuttomia, 2,5 prosenttia tupakoi ja vajaat 13 prosenttia oli entisiä tupakoitsijoita.

Analyysin perusteella riski joutua sairaalahoitoon koronatartunnan vuoksi suureni tasaisesti mitä pitempään potilas oli tupakoinut. Yli 30 vuoden ajan askin päivässä tupakoineet joutuivat sairaalahoitoon yli kaksi kertaa todennäköisemmin kuin savuttomat. He myös menehtyivät koronatartuntaan kaksi kertaa todennäköisemmin.

Pitkään jatkunut tupakointi liittyi riskeihin myös sen jälkeen, kun tupakoinnin oli lopettanut.

Havainnot vahvistavat aiempaa näyttöä, jonka mukaan tupakoivat ovat suurentuneessa vaarassa saada vakavia seuraamuksia koronavirustartunnasta.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit tai lisää aiheesta koronavirus.

Copyright 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat