Keuhkosyöpään kuollut mies varoittaa muistokirjoituksessaan koskettavasti tupakoinnin vaaroista: "Olin idiootti, joka teki saman tyhmän päätöksen päivästä toiseen"

13:18
Miten päästä pysyvästi eroon tupakasta?

Ketjupolttaja käytti tilaisuuden hyväkseen ja käytti muistokirjoitustaan opettaakseen muille nikotiiniaddikteille opin, jonka itse sai oppia rankimman kautta.

Newyorkilainen Geoffrey Turner, 66, menehtyi keuhkosyöpään helmikuun 13. päivä. Mies kirjoitti oman muistokirjoituksensa, jossa varoitti muita tupakoimisen vaaroista, uutisoi muun muassa New York Post.

Geoffreyn kirjoitus ilmestyi Times Union -lehdessä. Miehellä todettiin asteelle neljä levinnyt keuhkosyöpä marraskuussa. Syövästä mies syytti puhtaasti tupakointiaan.

– Olin idiootti, joka teki saman tyhmän päätöksen päivästä toiseen, useita kertoja päivässä. Olin tupakoija ja vaikka tiesin, että se lopulta tappaisi minut, päätin kieltää totuuden itseltäni, mies kirjoitti.

– Kipu ja kärsimys, jonka tuotin perheelleni, ei ollut sen mielletyn "nautinnon" arvoista. Se ei tehnyt muuta kuin tuhlasi rahaa, erotti minut perheestäni ja lopulta tuhosi kehoni.

"Älä ole idiootti"

Geoffreytä jäivät kaipaamaan hänen viisi lastaan ja neljä lastenlastaan sekä vaimo, jonka kanssa hän oli naimisissa 41 vuoden ajan. Mies myöntää, että pahan tavan vuoksi häneltä jäi monta asiaa kokematta.

– 66-vuotiaana olen elänyt kohtuullisen elämän, mutta on niin paljon tapahtumia ja merkkipaaluja, joita en voi jakaa rakkaideni kanssa. Tämän tarinan opetus – älä ole idiootti. Jos tupakoit, lopeta nyt, elämäsi riippuu siitä ja ne, joita rakastat, ovat riippuvaisia elämästäsi.

– Muista, elämä on hyvää – älä anna sen kadota savuna ilmaan, Geoffrey lopettaa.

"Muistutti, ettei tupakointia pidä ikinä aloittaa"

Geoffreyn tytär, Sarah Hueist, kertoo Today-sivustolle, ettei hänellä tai hänen sisaruksillaan ollut tietoa isän aikeista kirjoittaa muistokirjoituksensa. Perhe on saanut uskomatonta palautetta. 

– Joillekin ne ovat sanoja, jotka he olisivat toivoneet kuulleensa menehtyneiltä rakkailtaan – perheenjäseniltä, jotka eivät koskaan voineet myöntää, että heidän tupakointinsa johti heidän sairauksiinsa.

Sarahin mukana perhelegendan mukaan hänen isänsä nappasi ensimmäisen savukkeensa äidiltään 2-vuotiaana ja muisti polttaneensa jo nelivuotiaasta. Tupakointi jatkui 24-vuotiaaksi, jolloin mies meni naimisiin Sarahin äidin kanssa, mutta jatkui taas työmatkalla Lontoossa 1990-luvulla.

Tyttären mukaan isä jaksoi kuitenkin aina muistuttaa, ettei kenenkään muun pitäisi seurata hänen esimerkkiään. Hän ei myöskään koskaan polttanut kotona.

– Hän tiesi, kuinka paljon perhe sitä inhosi, ja hän muistutti kasvaessamme, että tupakointi on pahasta, eikä sitä pidä ikinä aloittaa.

Sarahin mukaan isä tiedosti tupakoinnin riskit, mutta ei koskaan yrittänyt tosissaan lopettaa.

Tupakoinnin vaarat selvät

Sydan.fi-sivuston mukaan tupakointi on yksi suurimpia vältettävissä olevia terveysuhkia. Maailmanlaajuisesti tupakointi aiheuttaa miljoonia kuolemia, Suomessakin noin 5000 kuolemaa joka vuosi. Tupakoivan eliniän odote on keskimäärin 10 vuotta lyhyempi kuin sellaisen henkilön, joka ei koskaan ole savuketta polttanut.

Tupakoinnin vaarat ovat moninaiset. Lähes kolmannes kuolemista johtuu sydän- ja verisuonitaudeista, mutta paha tapa moninkertaistaa riskin kuolla myös esimerkiksi valtimosairauksiin. Lisäksi esimerkiksi hiljattaisen tutkimuksen mukaan sekä entiset että nykyiset tupakoitsijat selviävät ihosyövästä epätodennäköisemmin kuin savuttomat.

Pelkkä tupakoinnin lopettaminen ei aina autakaan. Pahaa tapaa ei pitäisi koskaan edes aloittaa. Erään tutkimuksen mukaan tupakoinnin lopettaminen pienentää kyllä riskiä sairastua keuhkosyöpään, mutta riski on koholla vielä vuosikymmeniä myöhemminkin. 

Kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset jutut löydät täältä!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja