Kuoleeko korona saunassa? 8 vaarallista koronamyyttiä – älä levitä näitä

Puhelin voi olla varsinainen pöpöpommi 2:03
Muista myös puhdistaa ja desinfioida puhelimesi säännöllisesti!

Samalla kun koronavirus leviää ympäri maailmaa, leviävät myös sitä koskevat valheelliset väittämät. Maailman terveysjärjestö WHO otti kantaa koronamyytteihin.

Pahimmillaan virheellisten väittämien levittäminen ja huhupuheisiin uskominen voi maksaa jonkun hengen.

Valhe 1: Koronavirus kuolee kylmässä tai kuumassa

Koronavirusta on havaittu kaikilla mantereilla Etelämannerta lukuun ottamatta. Tämänhetkiset tiedot viittaavat siihen, että virus tarttuu kaikenlaisissa elinympäristöissä huolimatta lämpötilasta ja ilmankosteudesta. Kylmä tai lumi ei tapa uutta koronavirusta tai muita tauteja. Koronavirus leviää ihmisestä toiseen pääasiallisesti pisaratartuntana.

Vuoden journalistinen teko -palkinnon vastikään voittanut Vastalääke.fi-sivusto lyttää myös netissä leviävän myytin, jonka mukaan koronavirus kuolee 26–27 asteessa, minkä vuoksi tartunnan estämiseksi tulisi saunoa ja juoda kuumaa vettä. Virus ei kuole 27 asteessa. Ihmisen normaali ruumiinlämpö on 35,8–37,6 astetta. Saunominen ei auta koronavirukseen vaan rasittaa sairastuneen elimistöä entisestään.

Paras tapa suojautua koronavirukselta on huolehtia säännöllisestä käsien pesemisestä, pysytellä kotona sekä karttaa aivastelevia ja yskiviä ihmisiä.

Valhe 2. Käsienkuivain tai ultraviolettisäteily tappaa koronaviruksen

Käsien pesemisen jälkeen kädet on tärkeää kuivata huolellisesti, sillä mekaaninen hankaus poistaa käsistä mikrobeja entisestään. Hygieenisin tapa kuivata on pyyhkiä kädet kertakäyttöiseen paperipyyhkeeseen. Julkisten vessojen lämminilmapuhaltimet puolestaan eivät mahdollista samanlaista mekaanista hankausta.

Kotioloissa kannattaa infektioaikoina huolehtia pyyhkeiden riittävän tiuhasta vaihtamisesta ja pesemisestä riittävän korkeassa 60 asteen lämpötilassa.

Myöskään UV-valaisimet eivät steriloi käsiä tai muita kehonosia, WHO muistuttaa. Sen sijaan ne voivat ärsyttää ihoa.

Valhe 3: Alkoholin ja kloorin suihkuttaminen ympäri kehoa tappaa koronaviruksen

Käsidesi auttaa huolehtimaan hyvästä käsihygieniasta, jos mahdollisuutta huolelliseen saippuapesuun ei ole. Mutta jos virus on jo tunkeutunut elimistöön, ei sitä voi enää tappaa alkoholilla tai kloorilla.

Alkoholia ja klooria voi käyttää pintojen desinfiointiin, mutta aineiden suihkuttaminen iholle voi ärsyttää limakalvoja. Lisäksi ne voivat vahingoittaa vaatteita.

Vastalääke.fi muistuttaa myös, että antiseptisen Betadine-suuveden käyttö ei estä virusinfektiota.

Valhe 4: Pneumokokkirokote suojaa koronavirukselta

Pneumokokki on yleinen keuhkokuumeen aiheuttaja, jonka ehkäisyyn on olemassa rokote. Vaikka uusi koronavirus aiheuttaa hengitystieinfektioita ja keuhkokuumeita, ei pneumokokkirokote COVID-19-tautiin tepsi. Sama koskee hengitystieinfektioita ja keuhkokuumetta aiheuttavaa hemofilus-infektiota vastaan kehitettyä hib-rokotetta.

Koronavirusta vastaan on kehitteillä uusi rokote, jota on jo poikkeuksellisesti testattu ihmisillä.

Valhe 5: Nenän huuhtominen suolaliuoksella ehkäisee tartuntaa

Ei ole todisteita siitä, että säännöllinen nenän huuhteleminen suolaliuoksella suojaisi ihmistä uudelta koronavirukselta. Myöskään veden juominen ei poista virusta soluista.

On viitteitä siitä, että säännöllinen nenän huuhteleminen suolaliuoksella voi auttaa paranemaan tavallisesta flunssasta nopeammin, mutta tavan ei ole osoitettu voivan ehkäistä hengitystieinfektioita.

Valhe 6: Valkosipulin syöminen ehkäisee COVID-19-tautia

Jotkut uskovat valkosipulin auttavan vilustumiseen kasvin antibakteeristen ominaisuuksien vuoksi. Jonkin verran viitettä on myös siitä, että säännöllinen valkosipulin käyttö saattaa vahvistaa elimistön immuunipuolustusta. Valkosipulia saa toki syödä, mutta sen varaan ei pidä laskea suojautumista koronavirukselta.

Ei ole mitään todisteita siitä, että valkosipulin syöminen suojaisi ihmisiä koronavirukselta.

Valhe 7: Koronavirus iskee vain vanhoihin

Kaiken ikäiset ihmiset voivat sairastua koronaviruksen aiheuttamaan COVID-19:n. Tauti on vaarallisempi iäkkäille sekä perussairaille, eli esimerkiksi astmaatikoille, diabeetikoille ja sydänongelmaisille. Kaiken ikäisten ihmisten tulisi suojella itseään ja riskiryhmiä huolehtimalla hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta sekä sosiaalisesta etäisyydestä.

Valhe 8: Antibiootit tepsivät koronavirukseen

Antibiootit toimivat ainoastaan bakteereja eivät viruksia vastaan. Koska uusi koronavirus on nimensä mukaisesti virus, ei antibiooteista ole hyötyä COVID-19-taudin ehkäisemisessä tai hoidossa. Jos ihminen joutuu sairaalahoitoon koronaviruksen vuoksi, hän saattaa saada antibiootteja, koska viruksen yhteydessä voi sairastua bakteeri-infektioon.

KORJAUS 7.4.2020 klo 8.02. Poistettu maininta, jonka mukaan käsienkuivaimia olisi syytä välttää.

Juttua korjattu: 17.3. klo 16.54: Jutussa oli väärä otsikko, otsikko vaihdettu.

Lue myös:

    Uusimmat