Voiko ruokakaupassa asioida turvallisesti ja tarttuuko koronavirus ruoasta? Ruokavirasto vastaa yleisimpiin kysymyksiin

3:15 Koronapaniikki tyhjensi ruokahyllyt Helsingissä – MTV kysyy, miksi ihmiset hamstraavat

Suomen Ruokavirasto vastaa yleisimpiin kysymyksiin koskien koronaviruksen yhteyttä elintarvikkeisiin. Tämän hetkisen tiedon mukaan virus ei tartu ruoan tai elintarvikkeiden välityksellä.

Myös Ruokavirasto seuraa Suomessa koronavirusepidemian kehittymistä. Tämänhetkisen tiedon mukaan COVID-19 -koronavirus tarttuu sairastuneesta ihmisestä pisaratartuntana toiseen ihmisen, kun sairastunut yskii tai aivastaa. Toistaiseksi siis yhdenkään ihmisen ei ole todettu sairastuneen elintarvikkeiden välityksellä.

Voiko ruokakaupassa asioida turvallisesti?

Ruokaviraston mukaan ruokakaupassa myynnissä olevista elintarvikkeista ei tämän hetkisen tiedon mukaan voi saada koronavirustartuntaa. Kauppojen pintojen tai esineiden osuutta ei myöskään pidetä merkittävänä taudin leviämisessä. Sairaana ei kuitenkaan ole syytä asioida ruokakaupassa, koska sairas ihminen voi tartuttaa muita ihmisiä.


Ovatko pakkaamattomat elintarvikkeet, kuten hedelmät, kasvikset tai paistopistetuotteet vaaraksi?

Ruokavirasto toteaa, että koronavirus ei tartu tämänhetkisen tiedon mukaan elintarvikkeiden välityksellä. Myöskään pintojen ja ottimien välityksellä leviämistä ei pidetä merkittävänä.

Sairaana ei kuitenkaan pidä mennä kauppaan ostoksille. 

Tarvitseeko joitain elintarvikkeita välttää?

COVID-19 ei säily eikä lisäänny elintarvikkeissa. Kaikkiin elintarvikkeisiin pätevät ruoan valmistamisen ja käsittelyn perusohjeet.  

Ruokavirasto muistuttaa myös, että käsien puhtaus ja ruoan muu hygieeninen käsittely ovat tärkein keino välttää monenlaisia elintarvikkeiden välityksellä tarttuvia tauteja. 

Voiko ravintola- tai buffetruoasta sairastua?

Ruoasta ei tämän hetkisen tiedon mukaan voi saada COVID-19 -tartuntaa. Ravintoloihin ei kuitenkaan ole syytä mennä sairaana, sillä sairas ihminen voi tartuttaa muita ihmisiä. Noutopöydissä pidetään suurimpana tartuntariskinä jonottamista lähietäisyydellä. Kädet pitää pestä aina ennen ruokailuun tuloa, ohjeistaa Ruokavirasto.


Ruokaviraston ohjeistus on päivitetty viimeksi maanantaina 16.3. Virasto seuraa tilannetta ja tekee tarpeen mukaan päivityksiä ohjeistuksiinsa. Voit lukea lisää koronaviruksesta ja elintarvikkeista Ruokaviraston sivuilta

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja