Näin järkyttävän paljon bakteereja käsienkuivaimet levittävät – miten itse kuivaat kätesi?

Kokeessa käsienkuivaimen pinnalla oli sata kertaa enemmän bakteereja kuin käsipyyheautomaatin pinnalla!

Video: Näin puhdistat sotketun seinän!

Leedsin yliopisto kertoi jo vuonna 2014 sen, minkä moni kauppakeskuksen vessassa asioinut jo tietää: käsienkuivaimet ovat ällöttäviä. Ne linkoavat bakteereita ympäri kuivaajan kasvoja ja kylpyhuonetta, kertoo IFLScience.

Nyt kuivaajien hygieenisyyttä (tai sen puutetta) on tutkittu lisää. Professori Mark Wilcox tiimeineen tutki, miten käsienkuivausmetodit levittävät bakteereita sairaaloiden vessoissa.

Vessoista kerättiin näytteitä joka päivä

Selvitystä tehtiin Leedsissä, Pariisissa ja Udinessa 12 viikon ajan. Jokaisessa kaupungissa valittiin kaksi potilaiden, henkilökunnan ja vieraiden käyttämää wc-tilaa, joissa kussakin oli tarjolla joko pelkkiä paperipyyhkeitä tai pelkkä käsienkuivain.

Vessoista kerättiin näytteitä joka päivä kuukauden ajan; sitten pidettiin kahden viikon tauko ja tarjottua kuivausmetodia vaihdettiin. Prosessi toistettiin kolmesti.

Kuivaimen pinnalla oli sata kertaa enemmän bakteereja

Bakteereja oli sekä ilmassa että pinnoilla paljon enemmän, jos huoneessa oli käsienkuivain. Itse kuivaimen pinnalla oli Udinessa sata kertaa enemmän bakteereja kuin käsipyyheautomaatin pinnalla.

Pariisissa bakteereja oli kuivaimessa 33-kertainen määrä ja Leedsissä 22-kertainen määrä.

Briteissä myös antibiootille vastustuskykyistä MRSA-bakteeria löytyi kolme kertaa useammin, kun käytössä oli käsienkuivain.

Saastuttaa wc-tilan, pesualtaat, lattian...

Wilcoxin tiimin mukaan kuivaimia ei tulisi käyttää "klinikkaolosuhteissa", eikä niiden käytölle julkisissakaan tiloissa ole hyviä perusteita, kun otetaan huomioon kuivaimen aiheuttamat riskit.

– Ongelma alkaa, koska jotkut ihmiset eivät pese käsiään kunnolla. Käytössä kuivaaja luo "aerosolin", joka saastuttaa wc-tilan, myös itse kuivaajan ja mahdollisesti myös pesualtaat, lattian ja muut pinnat, riippuen kuivaimen muotoilusta ja siitä, missä se on, Wilcox kuvailee.

Wilcoxin mukaan paperipyyhe imee itseensä sekä veden että mahdollisesti käsiin jääneet bakteerit, ja kun se hävitetään asianmukaisesti, saastumisriski on vähäisempi.

Tutkimus julkaistiin Journal of Hospital Infection -lehdessä.

Lue myös:

    Uusimmat