Valkosipulin suurkuluttaja sairastuu flunssaan harvoin: "Luulen, että se on uskomusasia"

valkosipulin kynsiä lusikassa
Raaka valkosipuli saattaa pitää flunssan lisäksi ihmiset loitolla. Shutterstock

Valkosipulilla sanotaan olevan flunssaa ennaltaehkäisevä sekä sen oireita helpottava vaikutus. Uskomusten takana on antibioottinen yhdiste, jota valkosipuli sisältää.

Runsaasti valkosipulia käyttävä, Valkosipulin ystävät – Allium Sativum ry:n puheenjohtaja, Aimo Taponen kertoo sairastavansa nuhakuumetta harvoin. Flunssa-aallon ollessa liikkeellä se saattaa tosin lyödä valkosipulin suurkuluttajankin sängyn pohjalle.

– Silloin kun flunssa iskee päälle, se on aika tuntuva, luonnehtii Taponen Makuja.fille.

Nuhakuumettaan Taponen hoitaa aamuisin syömällä valkosipulia ja vitamiineja. Näillä eväillä taudilla on ollut tapana lähteä. Valkosipulin ottaminen flunssalääkkeeksi rajoittuu kuitenkin sisäiseen käyttöön. Taponen ei ole kokeillut esimerkiksi vetää jalkaansa valkosipulisukkia tai työntää sieraimeensa valkosipulissa pyöriteltyä vanupuikkoa.

Raakaa valkosipulia vilustumiseen

Jos haluaa testata valkosipulia omaan vastustuskykyynsä, kynsilaukka olisi hyvä syödä mahdollisimman vähän kypsennettynä ja hyvin silputtuna. Tällöin valkosipulin sisältämän alliinin on mahdollista muuttua antibioottiseksi yhdisteeksi, allisiiniksi.

Eräässä pienimuotoisessa tutkimuksessa todettiin, että kolme kuukautta allisiini-ravintolisää syöneillä vapaaehtoisilla oli yli puolet pienempi riski vilustua kuin lumelääkettä saaneilla. Myös heidän flunssansa kesto oli lyhyempi. Lupaavia tuloksia tarkastellessa on syytä ottaa huomioon otoksen pienuus, sillä tutkimukseen osallistui vain 146 henkilöä.

Allisiinin on todettu olevan yhdisteenä epävakaa. Se lyöttäytyykin nopeasti kimppaan rikkiä sisältävien yhdisteiden kanssa. Tämän uskotaan olevan valkosipulin lääkinnällisten ominaisuuksien salaisuus. Kynsilaukan sisältämien rikkiyhdisteiden on jossain tutkimuksissa osoitettu vahvistavan kehon valkosolujen kykyä taistella nuhakuumeen tapaisia viruksia vastaan.

"Kuka saa hyvät kiksit omenoista, kuka mistäkin"

Valkosipulin on sanottu esimerkiksi flunssan ehkäisyn lisäksi suojaavan sydäntä, laskevan verenpainetta ja alentavan kolesterolia. Lista ei lopu tähän, vaan kynsilaukan kerrotaan lisäksi ehkäisevän nivelrikkoa, syöpää, syyliä, sieni-infektioita, liikavarpaita sekä syyliä.

Kynsilaukan oletettuihin terveyshyötyihin valkosipulin suuri ystävä suhtautuu maltillisesti, eikä näe mitään syytä tyrmätä näitä väittämiä.

– Luulen, että se on monella ihmisellä uskomusasia, mutta en minä niitä uskomuksia tyrmää. Kuka saa hyvät kiksit omenoista, kuka mistäkin, Taponen sanoo.

Itse Taponen käyttää valkosipulia juurikin flunssan hoitamiseen, muttei usko sen auttavan ihan kaikkeen.

***


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.