Kuhina Norjan MM-supertähden ympärillä jatkuu – nyt syynätään riskivalintoja: "Monet ovat pilanneet uransa"

Kuumetaudissa yleisurheilun MM-kisoissa juosseen Jakob Ingebrigtsenin valinnat herättävät huolta Norjassa.

Norjan huippu-urheilun tutkimuskeskuksen johtaja ja teknis-luonnontieteellisen yliopiston professori Øyvind Sandbakk avasi kriittisen keskustelun NRK:n mukaan Facebookissa keskiviikkona. Hän varoitti urheilijoita kisaamasta sairaana.

– Se on riski, jota pitäisi harvoin ottaa, vaikka se ehkä olikin Jakobin tapauksessa perusteltua MM-kisoissa, Sandbakk kirjoitti sosiaalisessa mediassa. 

– Se, että Jakobin kilpailemista sairaana ylistetään kritiikittömästi, huolestuttaa minua, Sandbakk tarkensi NRK:n haastattelussa.

Jakob Ingebrigtsen juoksi 5000 metrin MM-välierän kuumeessa. 1500 metrillä hän kertoi myöhemmin tunteneensa kurkkukipua. Ingebrigtsen jäi matkalla hopealle.

5000 metrin finaalissa norjalainen otti kultaa, mutta totesi myöhemmin, ettei ollut täydessä kunnossa.

Sandbakk painottaa huoltaan ilmiön yleistymisestä. Vaikka Ingebrigtsen ottikin kultaa sairaana, on yhdistelmä vaarallinen.

– Kun tekee tällaisia valintoja, sen pitää olla hyvin laskelmoitua ja harkittua. On otettava huomioon sairauden tyyppi ja mahdolliset jälkivaikutukset.

– Jakobista tuli maailmanmestari, eikä hän voinut hyvin. 

Haittavaikutukset voivat Sandbakkin mukaan olla kauaskantoisia ja vaikuttaa elämänlaatuun kokonaisvaltaisesti.

– Monet ovat pilanneet uransa. Huipputasolla on tosin ollut myös urheilijoita, jotka ovat suoriutuneet hyvin sairauksien kanssa. 

Norjan yleisurheilumaajoukkueen lääkäri Ove Talsnes kommentoi Sandbakkin Facebook-kirjoitusta NRK:n pyynnöstä. Talsnes ei omien sanojensa mukaan ollut nähnyt tekstiä, sillä hänellä ei ole profiilia kyseisellä alustalla.

– Ne, joilla on vahvoja mielipiteitä tällaisilla foorumeilla, ovat tervetulleita ilmaisemaan ne, mutta se tapahtuu ilman osallistumistani, Talsnes kommentoi. 

Talsnesin mukaan riskit arvioidaan aina tapauskohtaisesti.

– Se on työtäni. Teemme sen yhdessä urheilijoiden kanssa. Se on monitasoinen arviointi, johon liittyy useita tekijöitä. 

Jakob Ingebrigtsen kuohutti MM-kisojen alussa, kun hän viuhtoi 1500 metrin välieräjuoksussa kohti katsomoa, vaikka kilpailu oli vielä kesken. 

Ingebrigtsenin ympärillä käytiin kiivasta keskustelua myös juoksuradan ulkopuolisista asioista MM-kisojen aikana. Juoksijan ja tämän isän välit ovat menneet aiemmin poikki, eikä Gjert Ingebrigtsen toimi enää poikansa valmentajana. Myös Henrik Ingebrigtsen, Jakobin isoveli, otti kohuihin kantaa MM-kisojen aikana. 

 

Lue myös:

    Uusimmat