KRP: Nelikymppinen jyväskyläläismies vaani lapsia somessa – hyväksikäytön uhreja yli parikymmentä, joista nuorin 9-vuotias

Tällaisia grooming-viestejä miehet lähettävät tytöille 0:20
Video kertoo, millaisia ovat tyypilliset grooming-viestit, joilla lapsia yritetään lähestyä sosiaalisessa mediassa.

Keskusrikospoliisi on saanut valmiiksi esitutkinnan, joka koskee lapsiin kohdistuneiden seksuaalisten hyväksikäyttöjen sarjaa. Rikosten epäillään tapahtuneen lasten ja nuorten suosimassa sosiaalisen median palvelussa, KRP kertoo. Kyse on niin sanotusta grooming-ilmiöstä.

Asiassa on vangittuna vuonna 1979 syntynyt jyväskyläläinen mies.

– Tapauksia tutkitaan muun muassa lapsen seksuaalisina hyväksikäyttöinä, jotka ovat tapahtuneet internetin välityksellä. Fyysistä kanssakäymistä rikosepäilyissä ei ole tapahtunut, eikä tapaukseen liity muita epäiltyjä. Asiassa on kyse niin kutsutusta grooming-ilmiöstä, jolla tarkoitetaan lapsen lähestymistä verkossa seksuaalisessa tarkoituksessa, kertoo tutkinnanjohtaja Sanna Springare KRP:n tiedotteessa.

Vangittiin uudestaan

Poliisi sai vuonna 2018 sosiaalisen median palveluntuottajalta useita vihjeitä liittyen epäiltyihin hyväksikäyttöihin. Tutkinta aloitettiin paikallispoliisissa, ja se siirtyi myöhemmin syksyllä KRP:lle. Rikoksista epäilty mies otettiin kiinni lokakuussa 2019.

Poliisin mukaan hänet vapautettiin joulukuussa, mutta vangittiin uudelleen huhtikuussa.

Uhreja on yhteensä 22. He olivat tekoaikaan iältään 9–14 -vuotiaita ja kotoisin eri puolilta Suomea.

Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet vuosien 2018 ja 2020 välillä. Asia on siirtynyt syyteharkintaan Länsi-Suomen syyttäjäalueelle Jyväskylään.

Lue myös:

    Uusimmat