Krista Pärmäkoskelta taktisesti tyylikäs hiihto – "Lopussa alkoi tulla selkiä vastaan"

Pärmäkoski kipusi 10 kilometrin yhteislähtökilpailussa nousujohteisella hiihdolla yhdeksänneksi ja paransi kiertueella 12:nneksi.

– Taktiikkana oli, ettei ensimmäistä nousua voi hiihtää kovaa, ettei tule seinä vastaan liian aikaisin. Taktiikka toimi, ja lopussa alkoi tulla selkiä vastaan, Pärmäkoski kertoi perinteisen hiihtotavan kilpailua Hiihtoliiton äänitteessä.

Hän uskoo, että sunnuntaina Val Müstairin vuoristo-oloissa on syytä noudattaa samanlaista malttia, kun kiertue jatkuu vapaan hiihtotavan takaa-ajokilpailussa. Kiertueen avauspaikkakunnalla ladut kulkevat noin 1 650–1 750 metrin korkeudessa, ja suomalaiset asuvat matalammalla ja käyvät kisapaikkakunnalla vain kilpailemassa.

Valmentaja Oksanen myönsi, että perinteisellä hiihtotavalla suomalaisilta odotettiin parempaa kokonaispanosta. Perjantain sprintissä onnistunut Johanna Matintalo oli 19:s, Jasmi Joensuu jäi niukasti pistesijojen ulkopuolelle 31. sijallaan, ja elimistöään hitaaksi ja veteläksi kuvannut Katri Lylynperä oli 45:s.

Alkumatkan kärkiryhmässä taittanut Matintalo myönsi, ettei vauhdinjako onnistunut.

– Jälkikäteen ajatellen alku oli liian kova, vaikka se ei siltä tuntunut, Matintalo sanoi.

Joensuu kertoi ihmetelleensä matkan varrella, miten selviytyy maaliin, sillä olo oli vuoristoilmassa ajoittain kauhea.

– Loppua kohden olo parani ja sain rentoutettua hiihtoa, Joensuu kertoi.

Kovien nimien jalanjälkiin

Ruotsin Linn Svahn ylsi Gracenote-tilastojen mukaan kolmanneksi naishiihtäjäksi, joka on aloittanut Tour de Ski -kiertueen vähintään kahdella voitolla. Perjantain sprinttiykkönen Svahn nappasi lauantaina uransa ensimmäisen normaalimatkan eli sprinttiä pidemmän matkan ykkössijan.

– En uskonut, että avausvoitto normaalimatkalta tulisi vielä, mutta tästä tuli hyvä alku vuodelle, perustasonsa nousua hakenut Svahn kommentoi Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:lle.

Aiemmin yhtä vahvaan tai vahvempaan Tour-alkuun olivat pystyneet Norjan Marit Björgen vuodenvaihteessa 2014–15 (viisi voittoa kiertueen aluksi) ja Puolan Justyna Kowalczyk kahdesti: vuodenvaihteessa 2011–12 (3 voittoa) ja 2010–11 (2 voittoa). Kumpikin jatkoi tuolloin kiertueen kokonaisvoittajaksi.

Lue myös:

    Uusimmat