Kreikan pääministeri vierailee Pohjois-Makedoniassa – nimikiista hiersi maiden välejä lähes 30 vuotta

14:25
EU toimi välittäjänä Kreikan ja Makedonian välillä.

Vuosikymmenten ajan maiden välejä hiertänyt nimikiista päättyi vuoden 2019 alussa, kun Makedonia muutti nimensä Pohjois-Makedoniaksi.

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras vierailee tänään Pohjois-Makedoniassa.

Maiden välejä vuosikymmeniä hiertänyt nimikiista saatiin alkuvuodesta päätökseen, kun Kreikan parlamentti hyväksyi naapurimaansa nimenmuutoksen. Maa tunnettiin aiemmin nimellä Makedonia.

Nimikiista sotki myös maiden diplomaattiset suhteet, joiden palautumista Tsiprasin vierailun on tarkoitus edesauttaa.

Kreikan pääministeri on viimeksi vieraillut maassa vuonna 1991. Tsiprasin visiitin yhtenä keskeisenä tavoitteena on kauppasuhteiden edistäminen.

Nimikiista torppasi EU- ja Nato-jäsenyydet

Nimikiista juontaa juurensa siihen, että Kreikkaan kuuluu Makedonia-niminen pohjoinen maakunta. Nimikysymys on nostattanut suuria tunteita molemmissa maissa.

Kreikassa moni on sitä mieltä, että Makedonia-nimi kuuluu ainoastaan Kreikan pohjoiselle maakunnalle ja jo pelkkä viittaus Makedoniaan naapurimaan nimessä on törkeää historian vääristämistä.

Pohjois-Makedonialle nimikiista aiheutti vakavia vaikeuksia. Kiista oli muodostunut esteeksi Makedonian toiveille päästä EU:n ja Naton jäseneksi.

Kreikka on molempien jäsen ja esti pohjoisen naapurimaansa pyrkimykset veto-oikeudellaan.

Naton kanssa Pohjois-Makedonia alkoi lämmitellä välejään heti, kun nimikiistaan saatiin ratkaisu. Helmikuun alussa sotilasliiton jäsenet allekirjoittavat Pohjois-Makedonian liittymisprotokollan, jonka jälkeen maalla on mahdollisuus osallistua Naton kokouksiin tarkkailijana.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja