Koulutaksin kuljettaja päästi valvotuksi vaaditun vammaisen lapsen omille teilleen vastoin ohjeita – vältti tuomion

Koulutaksin kuljettajaa vastaan nostetut syytteet heitteillepanosta kaatuivat oikeudessa. Tapaus sattui Tampereella vuoden 2016 lokakuussa.

Mies oli ensimmäisenä työpäivänään kuljettanut karkailevaa 13-vuotiasta kehitysvammaista lasta, joka piti ohjeiden mukaan luovutettava aikuiselta aikuiselle. Tätä ei toisin sanoen esimerkiksi saisi jättää tien varteen odottamaan huoltajaa tai päästää kävelemään yksi kotiin.

Mies oli kuitenkin vastoin saamiaan kirjallisia ohjeita päästänyt lapsen 50–100 metrin päästä tämän kodista, jolloin lapsi oli juossut naapurin pihan poikki talon taakse. Lapsi löydettiin ojasta märkänä. Oja oli sellainen, että lapsi olisi oikeuden mukaan voinut hukkua siihen. Lapselle nousi seuraavan yön aikana kastumisen seurauksena kuume.

Tahattomuus säästi tuomiolta

Mies ei kuitenkaan saanut tuomiota heitteillepanosta, josta hänelle vaadittiin rangaistusta. Oikeuden mukaan heitteillepano on rangaistavaa vain tahallisena. Tahallisuus taas edellyttää tietoisuutta uhrin avuttomuudesta ja henkilövahingon vaarasta.

Oikeuden mukaan koulutaksin kuljettaja ei ollut tietoinen ojasta, johon lapsi oli mennyt.

– Vastaaja ei ole myöskään voinut pitää varsin todennäköisenä, että [lapsi] menee ojaan seisomaan ja joutuu vaaraan, oikeus perusteli.

Päätös ei ole vielä lainvoimainen.

Tapauksesta kertoi ensimmäisenä Aamulehti.

Lue myös:

    Uusimmat