Kotona mitattu aamuverenpaine paljastaa iäkkään sydänriskit – jopa varmempaa kuin lääkärin vastaanotolla tehty mittaus

Tutkijat havaitsivat korkean aamuverenpaineen liittyvän suurempaan vaaraan sairastua sydän- verisuonitautien oireisiin tai aivoverenkiertohäiriöön.

Kotona mitattuna aamuverenpaine näyttäisi kertovan iäkkäiden sydänriskeistä enemmän kuin iltamittaus tai lääkärin vastaanotolla tehty mittaus, kertoo Uutispalvelu Duodecim.

Tieto käy ilmi japanilaistutkimuksesta, jossa 350 suurentuneessa sydän- ja verisuonitautien vaarassa olevaa yli 80-vuotiasta mittasi verenpaineensa kotona 14 päivän ajan.

Kotona mitattu iltaverenpaine ei liittynyt sairastumisriskiin

Kun osallistujia seurattiin kolmen vuoden ajan, tutkijat havaitsivat korkean aamuverenpaineen liittyvän suurempaan vaaraan sairastua sydän- verisuonitautien oireisiin tai aivoverenkiertohäiriöön.

Video: Koirakävelyt innostavat liikkumaan ja ehkäisevät ikäihmisten yksinäisyyttä. Juttu jatkuu videon jälkeen!

Koirakävelyt innostavat liikkumaan ja ehkäisevät ikäihmisten yksinäisyyttä 1:10

Yhteys koski varsinkin systolista verenpainetta, ja yhteys voimistui, mitä korkeampi verenpainelukema oli. Kotona mitattu iltaverenpaine ei liittynyt sairastumisriskiin, kuten ei myöskään lääkärin vastaanotolla tekemät mittaukset.

Automaatti toisi varmoja tuloksia

Havainnot ovat samansuuntaisia aiempien tutkimusten kanssa, mutta tieto kotimittausten sopivuudesta tässä ikäryhmässä on ollut vähäistä.

Varmimmat tulokset saadaan tutkimusten mukaan vuorokausimittauksella, jossa potilas kantaa mukanaan laitetta, joka mittaa verenpaineen automaattisesti tietyin väliajoin. Tällöin havaitaan myös aamuverenpaineen kohoaminen.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Hypertension -lehdessä.

Copyright Duodecim 2018. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat