Viisikymppinen, tarkkaile verenpainettasi! Jo lievä nousu voi nostaa dementiariskiä

7:42

Kohonnut verenpaine keski-iässä voi ennakoida myöhempää dementiariskiä, vaikka verenpainelukemat eivät olisi kovin korkeita. Riski kasvaa varsinkin, jos verenpaineongelmat jatkuvat pitkään.

VIDEO: Miten tunnistaa hajamielisyyden muistisairaudesta?

Tiedot käyvät ilmi brittiaineistoon perustuvasta tutkimuksesta, jossa 8 600 osallistujan verenpaineet mitattiin kuuden vuoden välein vuosina 1985–2003. Vuoteen 2017 mennessä heistä 385 oli sairastunut dementiaan.

Myöhäisiän verenpaine ei vaikuttanut dementiariskiin, mutta yhteyksiä näkyi tarkastellessa 50-vuotiaana tehtyjä mittauksia. Verrattuna normaaliverenpaineisiin dementia kehittyi noin 40 prosenttia todennäköisemmin osallistujille, joiden systolinen verenpaine oli tuolloin yli 130 mmHg. Riski oli suurentunut myös osallistujilla, joiden verenpaine oli ollut koholla 45-vuotiaasta 61-vuotiaaksi.

Havaitut yhteydet näkyivät senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin mahdolliset sydän- ja verisuonitaudit, monet elintavat ja dementiariskiin vaikuttavat riskitekijät.

Korkean verenpaineen riskit riippuvat iästä

Tutkimuksen tulokset ovat mielenkiintoisia, sillä korkea verenpaine ei ole enää samanlainen dementian riskitekijä iäkkäillä kuin nuoremmilla. Jos nyt julkaistut havainnot varmistuvat lisätutkimuksissa, korkean verenpaineen aiheuttamat vahingolliset muutokset voivat kuitenkin syntyä jo keski-iässä tai aiemminkin.

Suomessa muisti ja muut kognitiiviset toiminnot ovat lievästi heikentyneet arviolta 120 000 henkilöllä. Suurin piirtein yhtä monella on jonkinasteinen dementia.

Tutkimus julkaistiin European Heart Journal -lehdessä.

Copyright Duodecim 2018. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja