Kuinka paljon verenpaineesi vaihtelee? Voi kieliä vakavista terveysongelmista

Suomi lihoo - saako siitä puhua? 9:11

Mittauskerrasta toiseen paljon vaihteleva verenpaine voi tuoreen tutkimuksen perusteella olla merkki terveysongelmista. Lääkärien olisikin hyvä kiinnittää verenpainelukemien lisäksi huomiota myös niiden vaihteluun.

VIDEO: Lihavuus, etenkin vyötärölihavuus, lisää kohonneen verenpaineen riskiä. Mutta saako lihavuudesta puhua?

Tutkimus julkaistiin American Journal of Hypertension -lehdessä, ja sen perusteella suuri vaihtelu mittauslukemissa liittyi suurentuneeseen riskiin joutua sairaalahoitoon tai menehtyä seurannan aikana. Yhteys näkyi, kun systolisessa verenpaineessa oli yli 10–12 mmHg:n ja diastolisessa verenpaineessa 8 mmHg:n vaihteluja eri mittauskerroilla. Erityisen suuressa vaarassa olivat potilaat, joiden systolisessa ja diastolisessa verenpaineessa oli yli 35 mmHg:n ja 23 mmHg:n eroja. He menehtyivät tai joutuivat sairaalaan 3–5 kertaa todennäköisemmin kuin potilaat, joiden verenpainelukemat pysyivät tasaisina.

Tutkimuksessa käytettiin 240 000 potilaan verenpainelukemia. Potilaat olivat 20–100-vuotiaita, ja heiltä oli mitattu verenpaine ainakin kymmenesti kolmen vuoden jakson aikana.

Korkea verenpaine on maailmanlaajuisesti merkittävimpiä terveysriskejä, ja se aiheuttaa vuosittain yli kymmenen miljoonaa ennenaikaista kuolemaa. Verenpainetauti altistaa monille sairauksille, mm. sydän- ja verisuonitaudeille ja aivoverenkiertohäiriöille.

Copyright Duodecim 2018. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat