Mainos

Kotimaan päivärahat nousevat hieman

Kotimaan päivärahat nousevat hieman ensi vuonna. Myös muihin etuuksiin muutoksia.

Verohallitus on antanut päätöksen verovapaista matkakustannusten korvauksista vuodelle 2002. Kotimaan kokopäiväraha on ensi vuonna 28,00 euroa kun se tänä vuonna on euroiksi muutettuna 27,08 e (161 mk). Myös osapäiväraha nousee nykyisestä 12,11 eurosta (72 mk) 13,00 euroon. Ateriakorvaus on 7,00 euroa.

Ulkomaan päivärahat on vahvistettu yhteensä 208 maalle ja alueelle. Ulkomaan päivärahoista on noussut 67 ja laskenut 51. Ennallaan ovat 90 maan päivärahat. Päivärahoihin on tullut muutoksia pääasiassa valuuttakurssimuutosten vuoksi. Valuuttakurssimuutokset ovat edelliseen vuoteen verrattuna enemmän laskeneet kuin nostaneet korvausten tasoa.

Kilometrirahat lähes ennallaan

Kilometrikorvaus on oman auton käytöstä 38 senttiä kilometriltä ja käyttöetuauton käytöstä 10 senttiä kilometriltä. Rahassa kilometrikorvausten nousu on vain marginaalinen. Kuluvana vuonna nämä korvaukset ovat olleet 0,378 euroa eli 225 p/km ja 0,099 euroa eli 59 p/km.

Kilometrirahan päälle maksettava korvaus perävaunun vetämisestä on neljä senttiä ja asuntovaunusta 8 senttiä per kilometri. Henkilöiden tai yli 80 kiloa painavien koneiden tai laitteiden kuljettamisesta maksetaan 1 snt/km. Jos työajoissa käyttää moottoripyörää, korvaus on 25 snt/km. Moottorikelkan käytöstä maksetaan 67 senttiä ja moottoriveneen käytöstä 50 senttiä per kilometri. Mopolla tehtävistä työajoista maksetaan 14 snt/km.

Työnantajan tosiasiallisesti maksamat korvaukset määräytyvät yleensä työ- ja virkaehtosopimusten perusteella. Verohallituksen päätöksen määrät ja edellytykset voivat erota työehtosopimusten määristä ja edellytyksistä.

Asuntoedut nousevat

Verohallitus on päättänyt myös vuoden 2002 luontoiseduista. Asuntoetujen arvot nousevat kaikissa ikäryhmissä. Suurin nousu on pääkaupunkiseudun ennen vuotta 1961 valmistuneissa asunnoissa. Esimerkiksi 70 m2:n kokoisen asunnon luontoisetuarvo nousee 9,5 %. Nämä asunnot sijaitsevat pääasiassa Helsingin keskustassa, jossa vuokrataso on korkea.

Tavanomaisen ravintoedun arvo on 4,50 euroa. Lounassetelin tai vastaavalla tavalla sähköisesti maksettavan aterian arvo on 75% lipukkeen tai maksuerän nimellisarvosta.

Vapaan autoedun käyttökustannusten arvo alenee. Vuonna 2002 se on 230,00 euroa, kun se tänä vuonna on euroissa laskettuna 243,87 euroa. Syynä tähän on polttoaineen hinnan alentuminen. Perusarvo on edelleen vapaassa autoedussa 1,5% ja auton käyttöedussa 1,3% auton käyttöönottokuukauden uushankintahinnasta. Yli 850 euron arvoiset lisävarusteet lisäävät autoedun arvoa. Lisävarusteina käsitellään myös työnantajan hankkimien hands free- laitteiden hinta ja asennuskustannukset.

Sekä kiinteän liittymän että matkapuhelimen verotusarvo säilyy suurin piirtein ennallaan. Se on 20,20 euroa kuukaudessa, kun se tänä vuonna on euroissa 20,18.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.