Mainos

Korvapuustit, juhlakakku ja pikkusuolaiset – äitienpäivän juhlava aamiainen

Hemmottele äitiäsi tulevana sunnuntaina suussa sulavalla aamiaisella. Jos olet itse äiti, kannattaa tästä herkullisesta aamiaismenusta vinkata omalle jälkikasvulle. Äiti on hemmottelunsa ansainnut!

Äitienpäivän aamiaiseen kannattaa nähdä hieman vaivaa. Aamiaistarjoilu onkin hyvä aloittaa lämpimillä ja tuoreilla, itse leivotuilla kaurasämpylöillä. Leivänpäälliset voit valita äitisi omien mieltymyksien mukaan. Osta kaupasta vaikkapa mehevää graavilohta tai paahtopaistia ja tarjoile kasvisten kera. Graavilohen ja paahtopaistin kylkeen sopii mainiosti myös piparjuurituorejuusto, joka tuo leipään aivan uuden säväyksen.

Sämpylöiden lisäksi tai niiden sijaan voit leipoa herkullisen vuohenjuusto-kinkkupiirakan. Tästä riittää syötävää koko perheelle ja äiti kiittää varmasti. Aamiaisen kruunaa marjaisa juhlakakku, jota voi nautiskella lisää päiväkahvien merkeissä. Tarjoile äidillesi myös tuoreita korvapuusteja.

Muista tarjoilla äidillesi aamiaisella myös juotavaa. Lämmin kuppi herkullista cappuccinoa ja lasi tuoremehua on piste i:n päälle herkullisella äitienpäiväaamiaisella.

Vuohenjuusto-kinkkupiirakka

Voit tehdä piirakkapohjan valmiiseen pakaste ruistaikinaan tai leipoa pohjan itse.

Halkaisijaltaan noin 28-30 cm piirakkavuoka

4 dl Myllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
125 g margariinia tai voita
1 muna
1 dl kevytkermaa tms. tai 1 pkt Myllyn Paras Ruistaikinaa (400 g)

Vuokaan:
Myllyn Paras Korppujauhoja

Täyte:
150 g savukinkkua suikaleina
200 g vuohenjuustoa pikkukuutioina
3 munaa
1 tlk smetanaa (noin 1,2 dl)
1 rkl persiljaa
½ tl paprikajauhetta
1/5 tl hienonnettua valkopippuria

Jos teet taikinan itse:

Sekoita ensin leivinjauhe ja sen jälkeen rasva huolellisesti jauhoihin. Lisää sekaan muna ja kerma ja sekoita taikinaa sen verran, että se on tasaista.

Taputtele taikina voidellun ja korppujauhotetun laakean piirakkavuoan pohjalle ja reunoille kostutetuin käsin.

Kaada täyte päälle. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 25 minuuttia.

Jos käytät pakastetaikinaa:

Ota ruistaikina sulamaan. Pohjan sulaessa sekoita täytteen ainekset. Levitä ruistaikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Kaada täyte päälle. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 25-30 minuuttia.

VINKKI: Myös kalkkunaleike suikaleina tai tonnikala sopivat hyvin piirakkaan.

Kaurahiutalesämpylät

Kaura antaa ihanan pehmeän maun leivonnaisille, ja se korostuu erityisesti näissä maukkaissa sämpylöissä. Voit lisätä taikinaan halutessasi pienen määrän tähteeksi jäänyttä kaurapuuroa. Lisää tällöin tarvittaessa myös hieman jauhoja.

noin 20 kpl

½ l vettä tai maitoa
50 g hiivaa
5 dl Myllyn Paras Kaurahiutaleita
½ rkl suolaa
½ dl siirappia
n. 7 dl Myllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauhoja tai
Myllyn Paras Hiivaleipäjauhoja (tumma vehnäjauho)
50 g sulaa voita tai margariinia

Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää kaurahiutaleet. Jätä seos peitettynä lämpimään paikkaan n. 20 min (esim. kulho lämpimään vesialtaaseen). Kun seos kuplii, lisää loput aineet ja alusta pehmeäksi taikinaksi.

Leivo taikina heti sämpylöiksi ja kohota vasta sämpylöinä peitettynä lämpimässä paikassa. Paista 225- asteessa 10-12 min. Parhaimmillaan uunituoreina.

Maistuvat korvapuustit

Mehevä korvapuusti on suomalaisten suosikkileivonnainen. Arjan vinkeillä leivot parhaat puustit äidille!

16 kpl

  • Pullataikina:
  • 1 pkt Myllyn Paras Pullataikinalevyjä (1 kg, pakaste)
  • tai pullataikinaa (3 dl nestettä)
  • Herkkupuustit:
  • 50 g voi- tai margariinisulaa
  • ½ dl fariinisokeria tai sokeria
  • 1 rkl kanelia
  • Mantelipuustit:
  • 50 g voi- tai margariinisulaa
  • ½ dl fariinisokeria tai sokeria
  • 100 g mantelirouhetta
  • Toscapuustit:
  • noin 75 g Mantelikuorrutusseosta
  • Hedelmäpuustit:
  • noin 150 g paistonkestävää appelsiini- tai omenamarmeladia
  • kookoshiutaleita tai piparkakkumaustetta
  • Voiteluun: muna, raesokeria

Voitele kohonneet taikinalevyt munalla ja levitä jokaisen päälle pari ruokalusikallista mantelikuorrutusseosta. Levitä tasaiseksi kerrokseksi ja jatka valmistusta alla olevan tekstin mukaan.

Aseta taikinalevyt väljästi uunipellille leivinpaperin päälle. Anna levyjen sulaa ja kohota leivinliinalla peitettynä kaksinkertaisiksi pakkauksen ohjeen mukaan.

Kuumenna uuni 200-asteiseksi.

Levitä kohonneiden levyjen päälle ohuelti sulaa rasvaa ja fariinisokeria sekä kanelia. Kokeile myös manteli- tai hedelmätäytettä.

Kääri jokainen levy pituussuunnassa taikinaa venyttäen tiukalle rullalle. Jätä sauma alapuolelle. Leikkaa kääröt kahdeksi palaksi ja paina keskeltä niin, että pullaan muodostuvat korvat.

Anna puustien kohota lämpimässä paikassa liinalla peitettynä kaksinkertaisiksi. Voitele munalla ja ripottele päälle vähän raesokeria. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla kauniin värisiksi, noin 10 minuuttia.

Juhlakakku

Näyttävä kermakakku kruunaa äitienpäivän. Kuorruta kakku makusi mukaan joko marjahyytelöllä tai kermavaahdolla.

Noin 12-15:lle

  • 4 munaa
  • 1½ dl sokeria
  • 1½ dl Myllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja tai Karkeita Vehnäjauhoja
  • ½ dl perunajauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • Leivitykseen:
  • rasvaa
  • Myllyn Paras Korppujauhoja
  • Kostutus:
  • 1½–2 dl vaaleaa mehua (esim. vedellä laimennettua sitruuna-,
  • omena- tai raparperimehua) tai maitoa
  • Täyte:
  • 200–400 g marjasosetta
  • 500 g marjoja tai hedelmäpaloja
  • 2½–5 dl kuohukermaa tai vastaavaa (voi olla laktoositon)
  • 250–500 g maitorahkaa (voi olla laktoositon)
  • 2–4 rkl sokeria
  • 1–2 tl vaniljasokeria
  • Kakun päälle:
  • 300–400 g vadelmia tai muita marjoja tai hedelmäpaloja
  • (1½ dl hyytelösokeria + 2 dl vettä)
  • tai kermavaahtoa tai kermarahkaa (sama kuin täytteessä, tee enempi) (voi olla laktoositon)
  • Reunoille:
  • 1½ dl kuohukermaa tai kermarahkaa (sama kuin täytteessä, tee enempi) (voi olla laktoositon)

Kakkupohja

Ota raaka-aineet huoneenlämpöön muutama tunti ennen kakkupohjan valmistusta, koska munat vatkautuvat parhaiten huoneenlämpöisinä. Voitele tasapohjainen kakkuvuoka (halkaisija 24–26 cm) ja leivitä pinta korppujauhoilla.

Vatkaa puhtaassa kulhossa sokeri ja munat kuohkeaksi, valkoiseksi vaahdoksi. Sekoita leivinjauhe, perunajauhot ja vehnäjauhot hyvin keskenään ja siivilöi ne varovasti sekoittaen sokerimunaseokseen. Älä vatkaa.

Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Paista 175-asteisen uunin alatasolla noin 20–30 minuuttia. Kumoa kakku vähän jäähtyneenä.

Täyte

Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan pitkäteräisellä sahalaitaisella veitsellä. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää rahka ja mausta sokerilla ja vaniljasokerilla. Tee kermarahkaa niin paljon, että se riittää kakun reunoille ja tarvittaessa myös päälle, mikäli et käytä hyytelöä.

Peitä tarjoiluvati leivinpaperilla ja nosta kakun pohjaosa sen päälle. Kostuta lusikalla tai siveltimellä. Levitä kakkulevyn päälle marjasosetta sekä marjoja tai hedelmäpaloja ja sen päälle kermarahkaa.

Nosta seuraava kakkulevy päälle. Paina kämmenellä kevyesti. Kostuta ja täytä kuten edellä. Nosta päällimmäinen kakkulevy ja kostuta myös sitä vähän. Paina kevyesti kämmenellä tai esim. työlaudalla, jotta pinnasta tulee tasainen. Voit tehdä kakun tähän asti valmiiksi jo edellisenä päivänä. Kakku saa mielellään mehevöityä kylmässä ainakin muutaman tunnin ennen tarjoilua.

Kuorrutus

Jos haluat, tee pinnalle marjahyytelö:Valmista hyytelösokerikuorrutus kuumentamalla vesi kiehumispisteeseen ja sekoittamalla joukkoon hyytelösokeri. Jatka sekoittamista kunnes sokeri on liuennut. Anna jäähtyä pari minuuttia.

Asettele jäiset vadelmat kakun pinnalle. Lusikoi hyytelösokerilientä vähän kerrallaan marjojen päälle. Jos lusikoit liian nopeasti, hyytelöliemi ei ehdi hyytyä. Jatka lusikoimista kunnes kaikki marjat ovat hyytelön peittämiä. Jos hyytelö hyytyy kattilassa ennen kuin ehdit lusikoida kaiken, kuumenna sitä hetki uudelleen.

Tai laita kakun pinnalle kermavaahtoa tai kermarahkaa sekä marjoja tai hedelmäviipaleita.

Pursota kermavaahto kakun reunoille sekä pinnan ja reunan yhtymäkohtaan. Revi tai leikkaa leivinpaperireunus pois. Säilytä kakkua kylmässä tarjoiluun saakka. Koristele kakku haluamillasi vihreillä lehdillä.

Reseptit: Arja Savela, Myllyn Paras

Petra Kiiski/MTV3

Mainos

Lisää aiheesta
    Mainos

    Suosituimmat videot

    Mainos

    Uusimmat

    Mainos
    Mainos
     

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.