Koronavirusta ilmenee Uudellamaalla nyt 18 kertaa niin paljon kuin Itä-Savossa – nämä seitsemän aluetta yhä epidemian perusvaiheessa

4:02
Nämä koronatoimet astuvat huomenna voimaan pääkaupunkiseudulla – näin rajoitukset ja suositukset eroavat toisistaan.

Koronavirus on levinnyt Suomessa laajalle, mutta alueelliset erot ovat silti suuria. Sairaanhoitopiirit luokittelevat itsensä epidemiatilanteen mukaan joko perusvaiheeseen, kiihtymisvaiheeseen tai leviämisvaiheeseen.

Yksittäisten kuntien tai kaupunkien luokitus voi poiketa muusta alueesta. Koko maassa on voimassa muun muassa etätyösuositus sekä kasvomaskisuositus vähintään julkisessa liikenteessä.

Kiihtymisvaiheessa maskisuositus laajenee muun muassa julkisiin sisätiloihin ja toisen asteen oppilaitoksiin silloin, kun turvavälejä ei voi pitää.

Leviämisvaiheessa maskeja suositellaan aina julkisissa tiloissa, mukaan lukien oppilaitoksissa yläkoulusta alkaen.

Huonoin tilanne Husin alueella

Vakavin tilanne on Helsingin ja Uudenmaan (Hus) sairaanhoitopiirissä, jossa on todettu kahden viikon aikana 183 tartuntaa 100 000 asukasta kohden. Husin lisäksi leviämisvaiheessa ovat Päijät-Häme ja Pohjois-Pohjanmaa.

Kaikki yleisötilaisuudet kielletään Husin ja Päijät-Hämeen alueilla maanantaista alkaen. Husin alueella rajoitukset ovat voimassa noin kolme viikkoa ja Päijät-Hämeessä 14. joulukuuta saakka.

Alle 10 hengen tilaisuuksia saa järjestää, millä pyritään turvaamaan lakisääteisten kokousten järjestäminen.

Uudenmaan rajoitukset ovat muutenkin tiukentumassa. Alueellinen koordinaatioryhmä on suositellut muun muassa tiukkoja rajoituksia vapaa-ajan toimintaan. Päätöksistä vastaavat kunnat ja aluehallintovirasto.

Päijät-Hämeessä suositellaan korkeintaan 10 hengen yksityistilaisuuksia sekä tiettyjen sisäharrastusten keskeyttämistä.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri kertoi lauantaina alueen siirtyneen leviämisvaiheeseen. Alueellinen koordinaatioryhmä valmistelee alueelle leviämisvaiheen suosituksia ja tiedottaa niistä tiistaina.

Jotkut sairaanhoitopiirit suosittelevat välttämään leviämisvaiheen alueille matkustamista.

Vaasan tilanne helpottamassa

Länsi- ja Keski-Suomen alueella kiihtymisvaiheessa ovat Pirkanmaan, Satakunnan, Etelä-Pohjanmaan ja Vaasan sairaanhoitopiirit.

Myös Keski-Pohjanmaa siirtyi sunnuntaina leviämisvaiheeseen.

Vaasan alueella tartuntatahti on hidastumassa. Yksityistilaisuuksia suositellaan kunnasta riippuen rajattavaksi 10:een tai 20 henkeen.

Etelä-Pohjanmaalla ja Satakunnassa ei suositella yli 20 hengen yksityistilaisuuksia.

Etelä-Pohjanmaalla ei suositella aikuisten harrastustoimintaa, jos turvavälejä ei voida pitää. Satakunnassa joukkueurheilun ja kontaktilajien kilpailutoiminta suositellaan rajattavaksi vain omalle alueelle.

Pirkanmaan arvioidaan olevan lähellä leviämisvaihetta, ja lisärajoituksia tulee voimaan keskiviikkona. Yksityistilaisuuksissa jatketaan enintään 10 osallistujan suositusta ja esimerkiksi sisäliikuntatilat suositellaan suljettaviksi.

Etelämpänä kiihtymisvaiheessa ovat Kymenlaakso, Varsinais-Suomi ja Kanta-Häme. Kymenlaaksossa ja Varsinais-Suomessa ei suositella maakuntarajoja ylittäviä urheilu- ja liikuntatapahtumia.

Kymenlaaksossa suositellaan välttämään yli 10 hengen yksityistilaisuuksia, Varsinais-Suomessa raja on 20 henkeä.

Kanta-Hämeen arvioidaan siirtyvän pian leviämisvaiheeseen, ja alueella tulee maanantaina voimaan lisärajoituksia. Esimerkiksi yli 10 hengen yksityis- tai yleisötilaisuuksia ei suositella.

Ahvenanmaa luokittelee itsensä kiihtymisvaiheeseen. Tartunnat ovat kuitenkin tällä hetkellä laskussa.

Seitsemän aluetta vielä perustasolla

Pohjoisessa ja idässä kiihtymisvaiheessa ovat Länsi-Pohja ja Kainuu. Alueilla ei suositella yli 10 hengen kokoontumisia.

Länsi-Pohjan ilmaantuvuusluku on edelleen korkea, mutta tapausmäärien kasvu on taittumassa. Alueella suositellaan välttämään aikuisten ryhmäharrastuksia sisätiloissa.

Perustasolla Suomessa on seitsemän aluetta: Keski-Suomi, Lappi, Pohjois-, Etelä- ja Itä-Savo sekä Pohjois- ja Etelä-Karjala.

Etelä-Savossa on sairaanhoitopiirin mukaan kuitenkin viitteitä siirtymisestä kiihtymisvaiheeseen.

Etelä-Karjalassa yli 10 henkilön yksityistilaisuuksia suositellaan välttämään.

Itä-Savossa kahden viikon ilmaantuvuus oli sunnuntaina Manner-Suomen alhaisin, 10 tapausta 100 000 asukasta kohden.

Juttua oikaistu 30.11.2020 klo 18.25: STT:n jutussa kerrottiin virheellisesti, että kaikki yleisötilaisuudet kielletään Husin ja Päijät-Hämeen alueilla maanantaista alkaen kolmeksi viikoksi aluehallintoviraston päätöksellä. Husin alueella rajoitukset ovat voimassa noin kolme viikkoa ja Päijät-Hämeessä 14.12. saakka.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja