Koronavirus on haaste myös Suomen 200 000 muistisairaalle: "Tämä voi aiheuttaa suuren suurta pelkoa"

9:11
Katso videolta, millaisia ohjeita asiantuntija antaa muistisairaan ohjaamiseen ja opastamiseen.

Suomessa on arvioiden mukaan lähes kaksisataatuhatta muistisairasta. Heille koronaepidemian ymmärtäminen ja sen kanssa toimiminen voi olla haastavaa, kertoo MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa vieraillut Muistiliiton asiantuntija Sofie Klawér-Kallio.

Noin joka toinen muistisairas on kotihoidossa.

– Haasteet voivat olla hyvin erilaisia. Joillekin voi olla vaikea ymmärtää, mikä tämä tilanne on. Toisille tämä puolestaan voi aiheuttaa suuren suurta pelkoa,  Klawér-Kallio sanoo.

Muistisairaiden on mahdollista suojautua tartunnoilta, mutta he tarvitsevat siihen apua ja ohjausta. Jokainen kansalainen voi osallistua näihin talkoisiin.

– Esimerkiksi kaupassa voi muistuttaa (vanhusta) ja sanoa, että nyt olisi hyvä pysyä kotona, kun on tällainen tilanne. Tällöin on hyvä ilmaista itseään selkeästi ja puhua selkeästi. Sekin voi olla muistisairaalle hämmentävää, että vieras ihminen tulee puhumaan, Klawér-Kallio sanoo.

Omaishoitajille on oma suunnitelmansa

Helsingin sairaalan johtajalääkäri Laura Pikkarainen kertoo, ettei Helsinkiin ainakaan toistaiseksi olla avaamassa omaa yksikköä koronavirustartunnan saaneille muistisairaille.

Mikäli omaishoidossa oleva muistisairas on vaarassa altistua virukselle, noudatetaan selkeää toimintasuunnitelmaa.

– Siinä tapauksessa täytyy toimia niin, että omaishoidettavaa suojellaan. Silloin tarjoamme paikkaa terveelle omaishoidettavalle vanhainkodista siksi aikaa, että omaishoidettava toipuu, eikä enää ole tartuttava, Pikkarainen sanoo.

– Asumisyksiköissä on tehty sellaiset järjestelyt, että voimme turvata sen, ettei virus pääse sisälle heidän ryhmäkoteihinsa ja palvelutaloihinsa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja