Koronapassista luopumista vaativa kansalaisaloite etenee eduskunnan käsittelyyn

Hallitus valmistelee koronapassin laajentamista työpaikoille 1:52
Hallitus valmistelee koronapassin laajentamista työpaikoille (1.12.2021)

Koronapassista luopumista vaativa kansalaisaloite on kerännyt vaadittavat 50  000 allekirjoitusta ja etenee eduskunnan käsittelyyn.

Kansalaisaloitteen mukaan koronapassin käyttö on Suomen perustuslain ja YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen vastaista. Sen nähdään syrjivän kansalaisia sekä asettavan heitä eriarvoiseen asemaan ja tästä syystä passista tulisi aloitteen mukaan luopua välittömästi.

Vaatimusta perustellaan muun muassa sillä, että passin nähdään olevan tartuntojen estäjänä kyseenalainen, sillä rokotettukin voi tutkimusten mukaan levittää virusta, sairastua siihen ja joutua sairaalaan tartuntansa vuoksi.

Aloitteessa mainitaan myös, että joissakin maissa koronapassia on käytetty terveydenhuollon eväämiseen ja näin voisi käydä Suomessakin, koska passin määritelmän nähdään olevan nykyisellään epämääräinen.

Aloitteen allekirjoittaneet vaativat, että perustuslailliset oikeudet pysyisivät lainsäädännön keskiössä pandemian torjunnasta huolimatta.

Eduskunta hyväksyi koronapassin käyttöönoton mahdollistavat tartuntatautilain muutokset lokakuun puolivälissä.

Rokotetta ei haluta laajennettavan työpaikoille

Passista ja sen laajentamisesta luopumista vaativa aloite sai käsittelyyn tarvittavat allekirjoitukset reilussa kahdessa viikossa. Aloite on päivätty 18. marraskuuta, mutta allekirjoituksia alkoi kerääntyä vasta viime viikon loppupuolella. Aktiivisesti aloite sai kannattajia siis reilun viikon ajan.

Viime kuussa käsittelyyn vaadittavat allekirjoitukset keräsi koronapassin käyttöönottoa työpaikoilla vastustava kansalaisaloite. Myös tuoreeltaan allekirjoitusrajan ylittäneessä aloitteessa vastustetaan passin käytön laajentamista työpaikoille.

Koronarokotteen kerrotaan olevan testiluonteinen, eikä testausvaiheessa olevan rokotteen ottamiseen voida aloitteen mukaan velvoittaa ihmisiä toimeentulon tai tasavertaisten oikeuksien menettämisen uhalla.

Lue myös:

    Uusimmat