Koronapandemian synkkä sivuvaikutus: Lisää syöpäkuolemia tulevina vuosina

Syövän oireet – millaisesta oireesta tulee huolestua? 2:17
Syöpä on usein aluksi lieväoireinen tai oireeton – millaisesta oireesta tulee huolestua?

Koronavirusepidemia on monissa maissa johtanut syöpäseulontojen keskeyttämiseen tai lykkäämiseen, mikä tuoreen brittitutkimuksen mukaan tulee todennäköisesti lisäämään syöpäkuolemia tulevina vuosina. Tutkimus julkaistiin Lancet Oncology -lehdessä.

Tutkijat arvioivat diagnoosien viivästymisen lisäävän brittien rintasyöpäkuolemia 8–10 prosenttia seuraavien viiden vuoden aikana. Suolistosyöpäkuolemat todennäköisesti kasvavat 15–17 prosenttia, keuhkosyöpäkuolemat 5 prosenttia ja ruokatorvisyöpäkuolemat 6 prosenttia. Yhteensä luvut tarkoittavat noin 3 500 syöpäkuoleman lisäystä seuraavien viiden vuoden aikana.

Tilanne voi olla hyvin samanlainen Suomessa, sillä myös meillä syöpäseulonnat on keskeytetty monissa kunnissa koronavirusepidemian takia. Käytännöt kuitenkin vaihtelevat kunnittain. Epidemian takia ihmiset myös arkailevat seulontoihin menoa, vaikka niitä järjestettäisiin.

Copyright 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat