Brittiäidin, 27, pitkittynyt yskä kuitattiin koronana – kuoli karun diagnoosin jälkeen: "Olosuhteiden uhri"

Syövän oireet – millaisesta oireesta tulee huolestua? 2:17
Syövän ensioireet ovat usein lieviä – millaisesta oireesta tulee huolestua? Katso video.

Jo aiemmin kahdesta syövästä toipunut 27-vuotias englantilainen nainen kuoli, kun lääkärit luulivat uusien kasvaimien aiheuttamia oireita koronavirukseksi. Tapauksesta uutisoi muiden muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC

Beth Pattinson kuoli heinäkuun 27. päivä jättäen jälkeensä 5-vuotiaan poikansa ja muut surevat läheiset. Nyt naisen vanhemmat vaativat, että aiemmin syöpää sairastaneiden oireita pitäisi aina tutkia mahdollisena merkkinä syövästä, jotta hengenvaarallinen vaihtoehto voitaisiin sulkea pois.

– Beth ei ollut koronataudin uhri, hän oli sen aiheuttamien olosuhteiden uhri, isä Craig Pattinson sanoo BBC:n mukaan.

Syöpä oli levinnyt kolmeen elimeen

Beth kantoi lukuisille syöville altistavaa BRCA1-geeniä, kertoo brittimeida Chronicle Live. Hän sairastui ensimmäisen kerran rintasyöpään keväällä 2016, kun hänen Finn-poikansa oli vasta kolmen kuukauden ikäinen. 

Beth kävi läpi rankat sytostaatti- ja sädehoidot ja hänen molemmat rintansa poistettiin. Syöpä kuitenkin uusiutui, ja syksyllä 2017 hoidot aloitettiin jälleen. Toisen sytostaattikierroksen jälkeen tauti vaikutti nujerretulta.

Tänä vuonna, keskellä kansainvälistä koronapandemiaa, Beth alkoi jälleen oireilla. Hän pelkäsi, että sitkeä yskä olisi merkki syövän uusiutumisesta, mutta lääkärin vastaanotolle pääseminen osoittautui hankalaksi. Naista neuvottiin puhelimessa menemään koronatestiin, joka osoittautui negatiiviseksi.

Kaksi kuukautta myöhemmin sama toistui, kertoo isä Craig. Puhelintapaamisella lääkäri sanoi Bethille, että hänen edelleen jatkuva oireilunsa oli todennäköisesti seurausta koronaviruksesta. Vihdoin kesäkuussa hänet otettiin sairaalaan keuhkokuume-epäilyn vuoksi. Bethille tehdyt kaksi koronavirustestiä tulivat jälleen kerran puhtaina takaisin.

Isän mukaan meni yli viikko ennen kuin lääkärit hoksasivat, mikä Bethiä todella vaivasi. Naiselta löytyi syöpää munasarjoista, rinnoista ja keuhkoista.

Beth kuoli heinäkuun 27. päivä sydänhalvaukseen, kun häntä yritettiin vaivuttaa keinotekoiseen koomaan.

Vastaavia tapauksia useampia

Murtunut isä toivoo, että Bethin perintönä hoitohenkilökunta ottaisi aiemmin syöpää sairastaneiden oireet vakavasti ja pitäisivät niitä mahdollisena merkkinä taudin uusiutumisesta.

Craig Pattinson sanoo, ettei syytä terveydenhuoltoa, joka hoiti hänen tyttärensä aiemmat syövät mallikkaasti ja on tehnyt hyvää työtä koronapandemian hoitamisessa.

Iso-Britanniassa on todettu tähän mennessä yli 300 000 varmennettua koronavirustartuntaa ja 46 000 ihmistä on kuollut tautiin, kertoo BBC. Terveydenhuoltojärjestelmää National Health Serviceä kuormittava pandemia on näkynyt maassa palveluiden rajoittamisena. Beth ei ole ensimmäinen britti, joka on kuollut epäsuorasti koronaviruksen vuoksi.

Kerroimme aiemmin kolmen lapsen isästä, joka ei päässyt keväällä erikoislääkärin vastaanotolle vatsavaivojensa vuoksi. Myöhemmin hänellä todettiin suolistosyöpä, jota ei voida enää parantaa.

28-vuotiaan lontoolaisnaisen papakoe puolestaan peruttiin koronaviruksen takia. Verenvuoto paljastui lopulta oireeksi pitkälle edenneestä kohdunkaulansyövästä.

Juttua muokattu 11.8.2020 klo 7.28: Otsikossa mainittiin aiemmin virheellisesti kolmoisdiagnoosi.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: BBC 1 & 2, Chronicle Live

Lue myös:

    Uusimmat