Koronakaranteenin rikkomisesta voidaan tuomita sakkoihin tai vankeuteen – ääritapauksessa viruksen levittäjä voidaan tuomita jopa taposta

5:04
Jos työntekijä rikkoo karanteenia, pitääkö työkaverin tehdä ilmoitus? Rikosoikeuden professori vastaa.

Kenen vastuulla on kertoa viranomaisille henkilöstä, joka rikkoo karanteenia? Entäs jos joku levittäisi koronavirusta tietoisesti, mistä häntä voidaan syyttää?

Juttu on julkaistu 1. kerran 22.2.2021.

MTV Uutiset lähti selvittämään asiaa saatuaan yhteydenoton rakennusalalla työskentelevältä henkilöltä. 

Hän kertoi tietävänsä peräti neljä virolaista rakennusalalla työskentelevää, jotka olivat lähteneet positiivisesta koronatestituloksesta huolimatta laivalla Viroon.

Vinkin antaja pohti, olisiko hänellä ollut velvollisuus ilmoittaa asiasta jonnekin, esimerkiksi viranomaiselle.

Karanteenin noudattaminen henkilön itsensä vastuulla

Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotion mukaan vastaus on yksinkertainen: ei. 

Lähtökohtaisesti karanteenin noudattaminen on jokaisen itsensä vastuulla. 

– Näin se menee eli rikosoikeudelliset keinot eivät oikeastaan ole tässä kokonaisuudessa mitenkään keskeisiä – vedotaan henkilön omaan vastuuntuntoon, Nuotio sanoo. 

Jos työntekijä rikkoo terveysviranomaisen määräämää karanteenia, voiko yritystä syyttää tapahtuneesta? Katso yllä oleva video! 

Karanteeneja on kahdenlaisia 

Karanteeneja on kahdenlaisia: omaehtoinen ja virallinen karanteeni. 

Omaehtoinen karanteeni perustuu vapaaehtoisuuteen. Esimerkiksi henkilö, joka odottaa koronavirustestin tulosta, voi vetäytyä karanteenimaisiin olosuhteisiin omasta tahdostaan. 

Virallinen karanteeni on tartuntatautilääkärin määräämä karanteeni eli viranomaispäätös, josta saa tartuntatautipäivärahaa lääkärin kirjoittamaa todistusta vastaan.

– Jos kyseessä on suositus eli on vain sanottu, että pysykäähän kotona ja olkaa varovaisia, sen rikkomisesta ei tule seuraamuksia, Nuotio havainnollistaa.  

– Karanteeni alkaa viranomaisen päätöksestä ja sen jälkeen, kun asianosainen on päätöksestä saanut tiedon. 

Virallisen karanteenin pituus on 14 päivää

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan tartuntatautilääkäri voi määrätä karanteeniin myös oireettoman henkilön, jonka lääkäri uskoo altistuneen yleisvaaralliselle tartuntataudille – tässä tapauksessa koronavirukselle. 

Virallisen karanteenin pituus on 14 päivää eikä sitä voi lyhentää koronavirustestin negatiivisellakaan testituloksella.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Virallisen karanteenin rikkomisesta rangaistus

Karanteenimääräystä rikkova henkilö syyllistyy terveydensuojelurikkomukseen, josta voidaan tuomita sakkoja tai jopa vankeutta.

– Se on rikoslaista löytyvä pykälä, ja siinä on käytännössä sakkorangaistus uhkana, Nuotio selventää. 

Vaikka sakko onkin vankeusrangaistusta todennäköisempi rangaistumuoto, Nuotio huomauttaa, että rikoslaissa on olemassa muitakin pykäliä, joita voidaan tarkastella, jos karanteenin rikkoja samalla aiheuttaa kiellettyjä seurauksia tai muuta vakavaa.

– Yleisvaarallisen taudin tahallisesta levittämisestä voidaan mennä kovempiin pykäliin, eli siellä voidaan puhua ehdollisesta tai ehdottomasta vankeudesta, Nuotio kertoo esimerkkinä.

Viruksen levittäjä voidaan tuomita jopa taposta

Periaatteessa jopa henkirikos voidaan toteuttaa tartuttamalla toiseen vaarallinen virus. 

– Jos tahallaan levittää vakavaa sairautta ja niin, että on leviämisen vaaraa, voidaan tuomita neljästä kuukaudesta neljään vuoteen vankeutta.

– Ja sieltä löytyy myös niin kova pykälä, että on suorastaan 10 vuoden vankeusuhka, jos vakavan sairauden tahallinen levittäminen aiheuttaa suurelle ihmismäärälle vakavaa hengen ja terveyden vaaraa, Nuotio kertaa. 

Nuotio itse pitää epätodennäköisenä, että kukaan haluaisi ehdon tahdoin levittää koronavirusta suurissa ihmismassoissa – onhan suomalaisessa lainsäädännössä perusta luottamus siihen, että suomaliset noudattavat lakia ja annettuja määräyksiä sekä ohjeita. 

Silti mahdollisuus koronaviruksen tai muun vakavan taudin tahalliseen levittämiseen on olemassa.

– Jos henkilö on tahallaan tartuttanut toisia – ja jos joku sairastuu ja kuolee – voidaan puhua vammantuottamuksesta, kuolemantuottamuksista ja ääritilanteissa jopa taposta, josta on minimirangaistuksena kahdeksan vuotta vankeutta. 

– Viestini on se, että kyllä meidän rikoslaissamme aina pykäliä löytyy, jos toimitaan todella pahassa tarkoituksessa tai totaalisen välinpitämättömasti, Nuotio varoittaa. 

Virka-apua poliisilta

Kertauksena: Karanteenista puhuttaessa keskiössä ovat tartuntatautilääkäri ja hänen arvioonsa perustuva viranomaispäätös sekä yksilön oma vastuu.

– Jos tietää karanteenin rikkojasta, kannattaa ilmoittaa terveydenhuollon viranomaisille.

– En näkisi, että tämä olisi asia, josta ulkopuolisten olisi yleensä aiheellista tehdä poliisille rikosilmoituksia, Nuotio ohjeistaa.

Karanteenin turvaamiseksi lääkäri tai muu terveysviranomainen voi kuitenkin pyytää poliisin apua. Ehtona on, ettei vaarallisen tartuntataudin leviämistä voida muuten estää.

Poliisilla on laajat valtuudet puuttua ihmisten liikkumiseen korona-aikana. Virkavalta esimerkiksi valvoo, ettei hallituksen asettamia kokoontumismääräyksiä rikota. 

Lisäksi poliisi voi hakea karanteeniin määrätyn ihmisen karanteeniin vaikka väkisin, ja tarvittaessa ottaa karanteenimääräystä rikkova kiinni.

Henkilöä ei kuitenkaan passiteta poliisivankilaan, vaan toimitetaan terveydenhuollon toimintayksikköön.

Korjaus 4.3.2021 klo 9.45: Muutettu väliotsikko muodosta "Vakavan sairauden levittämisestä jopa tappotuomio" muotoon "Viruksen levittäjä voidaan tuomita jopa taposta".

4:04
Näin karanteenirikkomukset ovat tulleet ilmi poliisille – katso video!


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja