Etkö ole saanut todistusta koronatartunnasta tai karanteenista? Syitä viivästyksen taustalla voi olla useita

Osa koronapotilaista tai altistuksen vuoksi karanteeniin määrätyistä on joutunut odottamaan tartuntatautiviranomaisen allekirjoittamaa todistusta asiasta. Nämä seikat voivat selittää viiveen.

MTV Uutisten tiedossa on, että ainakin Helsingin, Espoon sekä Keravan alueella tartuntatautitodistusten saamisessa on kestänyt joissakin tapauksissa kohtuuttomankin pitkiä aikoja. Helsingin ja Keravan osalta tiedossa on yksittäisiä tapauksia. Espoossa, todistusten lähettämisessä on tällä hetkellä huomattava viive ja todistuksia on kaupungin mukaan tekemättä satoja.

MTV Uutiset haastatteli kuntien asiantuntijoita ja selvitti, miksi yksittäiset todistukset viipyvät.

1. Ruuhka

Paanasen mukaan joissakin kunnissa tartuntaketjujen jäljittäminen voi olla ruuhkautunut. Tällainen tapaus on esimerkiksi Espoossa, jossa sadat todistukset odottavat allekirjoittajaansa. 

– Olemme resursoineet henkilöitä lisää. Meillä on viivettä siinä ennen kuin lääkäri ehtii päätöksen tehdä ja ennen kuin se saadaan postiin, Espoon kaupungin terveyspalvelujen johtaja Sanna Svahn pohtii. 

2. Resurssipula

Monien sairaaloiden henkilökunta on ollut jo kuukausia äärirajoilla, ja koronaviruksen aiheuttamien toimien vuoksi henkilökuntaa koulutetaan nopealla aikataululla muihin tehtäviin. 

Kun tartuntaketjujen selvittely ruuhkautuu, prosesseihin tulee myös viivettä.

– Olemme joutuneet priorisoimaan uusien tapausten jäljittämisen edelle. Tällä hetkellä haasteena on se, että meillä on monta resurssia vievää asiaa. Ja meidän täytyy miettiä, missä kiireellisyysaste menee.

– Meidän täytyy saada sairastuneet eristykseen ja altistuneet kartoitettua ja karanteeniin – se on se kiireisin, Svahn jatkaa. 

3. Tartuntaketjujen selvittäminen

Kun tieto koronaviruksesta tai altistumisesta tulee ilmi, ennen karanteeniin asettamista tulee selvittää, mistä tartunta on peräisin ja ketkä ovat mahdollisesti altistuneet virukselle. 

Selvitystyössä voi mennä pitkiäkin aikoja, ja tavoitteena on tavoittaa kaikki altistuneet mahdollisimman nopeasti. 

– Ensin haastatellaan sairastunutta henkilöä, määritetään tartuttavuusaika ja tehdään tartunnanjäljitystä, eli salapoliisityötä, kun selvitetään, missä henkilö on liikkunut, kenen kanssa ja kuinka pitkään, Keravan terveyskeskuksen terveyspalvelujen johtaja Markus Paananen selventää. 

4. Tekninen tai inhimillinen virhe

Keravan Aavassa yritysasiakkaiden liiketoimintajohtaja työskentelevän lääkärin, Timo Vänttisen mukaan monissa tapauksissa kyse voi olla täysin inhimillisestä virheestä.

Myös Helsingin sote-toimialan terveys- ja päihdepalvelujen johtaja, erikoislääkäri Leena Turpeinen sanoo, että monivaiheisessa prosessissa on monia kohtia, joissa voi tapahtua joko tekninen tai inhimillinen virhe. 

– Huomasimme viime keväänä, että papereiden tulostamiseen, lääkärille viemiseen, postittamiseen tarvitaan paljon työntekijöitä – eli kyseessä on prosessi, jossa voi monessa kohtaan tämä homma mennä pieleen, Turpeinen sanoo.

5. Postituksen aiheuttama viive

Siinä, missä salattu sähköposti kilahtaa Saapuneet-kansioon, jokainen Postin palveluita käyttänyt tietää, että lähetys voi mahdollisesti venähtää. 

Niin Keravalla, Espoossa kuin Helsingissäkin yhdeksi viiveen aiheuttajaksi mainittiin postituksesta aiheutuva viive.

Vänttisen mukaan ensisijaisesti tulisi suosia kirjepostia, sillä salattu sähköposti on tietosuoja-asioita tarkastellessa kyseenalaisempi vaihtoehto. Sähköpostitse lähetetty päätös on kuitenkin kaikissa kunnissa selkeästi käytetympi vaihtoehto. 

6. Väärinymmärrys

Vänttisen mukaan moni ymmärtää koronavirukseen liittyvän termistön väärin. 

Kun joku muu kuin tartuntatautiviranomainen epäilee koronavirusta tai sille altistumista, hän voi kehottaa henkilön ”karanteenimaisiin olosuhteisiin”. 

Tämä ei kuitenkaan ole karanteeni tai eristys, josta saa todistuksen. 

 – Saattaa olla niin, että henkilö luulee olevansa karanteenissa ja odottaa todistusta, jota ei olla aikeissakaan lähettää. 

Koronatermistöön kuuluu myös omaehtoinen karanteeni, joka on täysin vapaaehtoinen.

Tartuntatautitodistuksen tekeminen ja postittaminen on monivaiheinen prosessi – näin se tapahtuu Helsingissä 4:23
Helsingin sote-toimialan terveys- ja päihdepalvelujen johtaja ja erikoislääkäri Leena Turpeinen kertoo videolla, miten monimutkainen prosessi tartuntatautitodistuksen lähettäminen on. 

Lue myös:

    Uusimmat