Kahdeksaa ihmistä sakotettu vuoden aikana karanteenirikkomuksesta – poliisitarkastaja: "Samana iltana on voitu mennä taloyhtiön saunaan"

MTV selvitti, paljon karanteenirikkomuksista on sakotettu – poliisitarkastaja kertoo tapauksista 4:04
Näin karanteenirikkomukset ovat tulleet ilmi poliisille – katso video!

Lain mukaan tartuntatautiviranomaisen määräämää karanteenia on noudatettava. Karanteenin rikkomisesta voidaan määrätä sakkoja tai enintään kolme vuotta vankeutta.

Poliisille on tullut liki vuoden aikana 29 ilmoitusta koronakaranteenin rikkomuksesta. Näistä kahdeksassa on toimittu sakkomenettelyin.

Poliisitarkastaja Konsta Arvelin kertoo MTV Uutisille, että sakko on ollut suuruudeltaan tyypillisesti 10 päiväsakkoa.

– Tapaukset tulevat ilmi lähinnä niin, että karanteenissa olevan lähipiiri, tuttava tai työpaikka tekee ilmoituksen. Pahimmissa tapauksissa henkilö on itse rehennellyt karanteenistaan ja kertonut jättävänsä noudattamatta sitä. Myös tartuntatautiviranomainen on voinut tehdä ilmoituksen poliisille.

Karanteenirikkomuksia todennäköisesti enemmän, kuin tilastot väittävät

Arvelin arvioi, että poliisin tietoon tulleet tapaukset ovat jäävuoren huippu, ja todellisuudessa karanteenia rikotaan enemmän.

–Pelkästään yhden tartuntaketjun osalta voidaan tehdä satoja karanteenipäätöksiä. Väistämättä siis kaikki eivät sitä noudata. On ollut sellaisia tapauksia, että on tehty karanteenipäätös ja jo samana iltana mennyt taloyhtiön saunaan. Osa tarinoista on aika inhimillisiäkin, Arvelin lisää.

Suomessa karanteenimääräyksiä valvoo tartuntatautiviranomainen. Kun poliisi saa tiedon karanteenirikkomuksesta, tapaus siirtyy esitutkintaan kuin mikä tahansa muukin rikos.

– Onneksi nämä ovat aika yksinkertaisia selvittää, kun karanteeninrikkoja on valmiiksi selvillä.

Katso yllä olevalta videolta miten karanteenirikkomukset ovat tulleet ilmi poliisille!

Lue myös:

    Uusimmat