Korona räjäytti suomalaisen verkkokaupan myynnin – yksi 15 000 euron ostos sai asiantuntijankin suun loksahtamaan: "Ei voi olla hämmästymättä"

Korona räjäytti suomalaisen verkkokaupan myynnin – yksi 15 000 euron ostos sai asiantuntijankin suun loksahtamaan 7:23
Myynti räjähti: Mitä suomalaiset nyt ostavat verkkokaupoista? Asiantuntijat kertovat

Verkkokaupan asiantuntija ja K-ryhmän edustaja kertoivat MTV:n Uutisaamussa, miten poikkeuksellinen korona-aika on näkynyt räjähdysmäisesti suomalaisten verkkokauppaostoksissa.

K-ryhmän myyntijohtaja Antti Rajala kertoi MTV:n Uutisaamussa tiistaina, että poikkeusolot ovat kymmenkertaistaneet ruoan verkkokaupan Keskolla.

– Piikki tuli hyvin nopeasti maaliskuun puolessa välissä ja kysyntä kasvoi räjähdysmäisesti. Toki se aiheutti meillä aluksi ruuhkaa. 

Verkko-ostoksia tarjoavien kauppojen määrää on kuitenkin pikku hiljaa kasvatettu ja ihmisiä rekrytoitu lisää esimerkiksi ostoksia keräämään. Kun kapasiteetti on kasvanut, tilanne on alkanut ruuhkien osalta helpottamaan. Suomalaisten verkkokauppaostokäyttäytyminen eroaa Rajalan mukaan yhdellä olennaisella tavalla kivijalkaostamisesta.

– Isoin ja merkittävin ero kivijalkaostamiseen on se, että tilauksen tai ostoskorin koko on huomattavasti suurempi. Ennen koronaa se oli jo viisinkertainen kivijalkaan verrattuna, sanotaan että kolme verkkokauppa-pahvilaatikollista. Nyt se on vieläkin kasvanut, tällä hetkellä se on varmaan viisi pahvilaatikollista.

Ihmiset ostavat verkosta pääosin samoja tuotteita kuin normaalistikin ruokakaupasta. Rajalan mukaan suosittuja tuotteita ovat esimerkiksi tomaatit, kahvi, maito ja leipä. Lisäksi nousevina tuoteryhminä ovat olleet erilaiset kasvikset ja juurekset sekä tuoretuotteista lohi. Pääsiäisenä ja vappuna tilattiin paljon makeisia. Myös siivoustuotteiden myynti on viime aikoina kasvanut ja Rajala arvelee sen olevan kotoilun ansiota.

Nyt netistä tilataan jopa 15 000 euron kotiteattereita

Verkkokaupan asiantuntija Leevi Parsama sanoo, että verkkokauppojen suosio on kasvanut myös muilla osa-alueilla. 

– Verkkokaupan renesanssia eletään. Tässä tuli ihan selkeä tasonnosto, ei pelkästään ruokaan, vaan hirveän monelle verkkokaupan osa-alueelle. Uskon, että normaalioloissa tullaan myynneissä jonkun verran alas. Opittu tapa jää kuitenkin voimakkaasti ja esimerkiksi ruoka on ihan varmasti yksi voittaja. Ihmiset vihdoin ja viimein oppi käyttämään sitä (ruoan verkkokauppaa), Parsama pohtii.

Parsamaa on ihmetyttänyt erityisesti se, millaisia ostoksia suomalaiset ovat tehneet korona-aikana eri verkkokaupoista.

– Ei voi olla hämmästymättä, että ostetaan todella kalliitakin tuotteita. Juttelin juuri Hifistudion edustajan kanssa ja he myyvät 15 000 euron kotiteatteripaketteja etänä. Toki esittelyt onnistuu esimerkiksi Facetimella suoraan myymälästä, Parsama hämmästeli.

Lue myös:

    Uusimmat