Tonnikalaa syödään Suomessa säilykkeenä vuosittain hurjia määriä, ja myynnin voi olettaa vain kasvaneen korona-ajan poikkeusoloissa. Marine Stewardhip Councilin MSC:n listaus paljastaa yllättäviä seikkoja tonnikalasta.
Lauantaina 2. toukokuuta vietettiin vuosittaista YK:n Maailman Tonnikalapäivää. Päivää vietetään, jotta ihmiset kiinnittäisivät huomiota tonnikalaan lajina ja ravinnonlähteenä, mutta myös tonnikalan ylikalastukseen sekä kestävän tonnikalankalastuksen edistämiseen.
– Jopa näinä vaikeina aikoina meillä kuluttajilla on mahdollisuus vaikuttaa positiivisesti maailman merillä valitsemalla kestävästi pyydettyä kalaa ja äyriäisiä. Tonnikala on yksi suosituimmista kaloista maailmassa, mutta ikävä kyllä todellisuus on, että noin kolmannes tonnikalakannoista on jatkuvan paineen alla, MSC:n Suomen edustaja Johanna Vepsä toteaa.
Marine Stewardhip Councilin MSC julkaisi Tonnikalalapäivän kunniaksi kattavan tonnikalakäsikirjan, joka nostaa esiin tärkeitä ja kiinnostavia faktoja suosikkikalasta. Tässä muutama MSC:n listaamista faktoista:
1. Tonnikaloja on oikeasti 15 eri lajiketta – säilykkeissä suosituin onkin boniittia, eikä tonnikalaa
On helppoa puhua tonnikalasta ihan kuin olemassa olisi vain yksi tonnikalalaji. Todellisuudessa merissämme ui 15 eri tonnikalalajia. Kaupallinen tonnikalanpyynti keskittyy seitsemään tonnikalalajiin, jotka esitellään tässä kokojärjestykseSsä: Atlantin sinievätonnikala, Tyynenmeren sinievätonnikala ja eteläinen sinievätonnikala, joka voi painaa jopa 700 kiloa! Tästä seuraavana tulee isosilmätonnikala (maksimipaino jopa 210 kiloa), keltaevätonnikala (175 kiloa) ja valkotonnikala (60 kiloa).
