Suomalaisten suosikkisäilykkeessä piilee yllätys – tiesitkö tätä tonnikalasta?

Säilyke tonnikala
Shutterstock

Tonnikalaa syödään Suomessa säilykkeenä vuosittain hurjia määriä, ja myynnin voi olettaa vain kasvaneen korona-ajan poikkeusoloissa. Marine Stewardhip Councilin MSC:n listaus paljastaa yllättäviä seikkoja tonnikalasta.

Lauantaina 2. toukokuuta vietettiin vuosittaista YK:n Maailman Tonnikalapäivää. Päivää vietetään, jotta ihmiset kiinnittäisivät huomiota tonnikalaan lajina ja ravinnonlähteenä, mutta myös tonnikalan ylikalastukseen sekä kestävän tonnikalankalastuksen edistämiseen.

– Jopa näinä vaikeina aikoina meillä kuluttajilla on mahdollisuus vaikuttaa positiivisesti maailman merillä valitsemalla kestävästi pyydettyä kalaa ja äyriäisiä. Tonnikala on yksi suosituimmista kaloista maailmassa, mutta ikävä kyllä todellisuus on, että noin kolmannes tonnikalakannoista on jatkuvan paineen alla, MSC:n Suomen edustaja Johanna Vepsä toteaa.

Marine Stewardhip Councilin MSC julkaisi Tonnikalalapäivän kunniaksi kattavan tonnikalakäsikirjan, joka nostaa esiin tärkeitä ja kiinnostavia faktoja suosikkikalasta. Tässä muutama MSC:n listaamista faktoista:

1. Tonnikaloja on oikeasti 15 eri lajiketta – säilykkeissä suosituin onkin boniittia, eikä tonnikalaa

On helppoa puhua tonnikalasta ihan kuin olemassa olisi vain yksi tonnikalalaji. Todellisuudessa merissämme ui 15 eri tonnikalalajia. Kaupallinen tonnikalanpyynti keskittyy seitsemään tonnikalalajiin, jotka esitellään tässä kokojärjestykseSsä: Atlantin sinievätonnikala, Tyynenmeren sinievätonnikala ja eteläinen sinievätonnikala, joka voi painaa jopa 700 kiloa! Tästä seuraavana tulee isosilmätonnikala (maksimipaino jopa 210 kiloa), keltaevätonnikala (175 kiloa) ja valkotonnikala (60 kiloa).

Listan viimeisenä on boniitti eli skipjack, jonka maksimipaino on noin 35 kg – pienen pieni sintti verrattuna sinievätonnikalaan. Boniitit eivät oikeastaan kuulukaan tonnikaloihin, mutta ovat niille läheistä sukua. Säilyketuotteissa selvästi eniten käytetty laji on boniitti (93%), eli ostaessasi tonnikalasäilykettä, syöt mitä todennäköisimmin boniittia. 

2. Tonnikalaa pyydetään hurjat määrät

Tonnikalanpyynti on maailmalla jatkuvassa kasvussa. Seitsemän tärkeimmän kaupallisen tonnikalakannan kokonaissaalis oli vuonna 2018 noin 5,1 miljoonaa tonnia. Jopa 58 prosenttia tästä oli boniittia, josta seuraavana oli keltaevätonnikala (29 prosenttia), isosilmätonnikala (8 prosenttia) ja valkotonnikala (4 prosenttia). Sinievätonnikalan osuus kokonaiskalastuksesta oli vain 1 prosenttia. Hyvä uutinen vastuullisuuden näkökulmasta on se, että kestävästi kalastetun MSC-sertifioidun tonnikalan osuus kokonaissaaliista on kaksinkertaistunut 700 000 tonnista vuonna 2014 syyskuun 2019 noin 1,4 miljoonaan tonniin.

3. Tonnikalakantojen tiloissa on eroja

Seitsemän kaupallisesti tärkeintä tonnikalalajia jakautuu 23 kalakantaan. Näistä kaikilla ei mene yhtä hyvin: 15 on hyvällä tasolla (vihreällä), mutta kolme kalakantaa on luokiteltu ylikalastetuiksi. Nämä ovat Intian valtameren keltaevätonnikala sekä Tyynenmeren ja Atlantin sinievätonnikala. Viisi kantaa on keskinkertaisella tasolla – merkitty niin sanotusti keltaisella liikennevalolla. On kuitenkin hyvä muistaa, että sekä ”keltaisia” että ”vihreitä” kalakantoja valvotaan jatkuvasti ylikalastuksen estämiseksi.

4. Suomalaiset todella pitävät tonnikalasta

Keskimäärin suomalaiset söivät vuonna 2018 henkilöä kohden 1,3 kg tonnikalaa (LUKE). Tämä on noin 10 prosenttia suomalaisten kokonaiskalankulutuksesta. Ainoat kalalajit, jotka yltävät tonnikalan edelle ovat kasvatettu lohi (27 prosenttia) ja kirjolohi (15 prosenttia). Luonnonvarakeskuksen mukaan suomalaiset kuluttivat kalaa vuonna 2018 13,1 kg per henkilö.

5. Tonnikalaa sertifikaatilla ja ilman

Tonnikalan suurin tuotekategoria – säilykkeet – on pullollaan edullisia tuotemerkkejä, joilla ei ole sertifikaattia. Vuonna 2018 Suomen markkinoilla oli 13 erilaista MSC-sertifioitua tonnikalasäilykettä. MSC-merkittyjen tonnikalasäilykkeiden osuus oli heinäkuun 2017 ja heinäkuun 2018 välisenä aikana noin 6,4 prosenttia kaikkien Suomessa myytyjen tonnikalasäilykkeiden arvosta. Vastuullisuuden näkökulmasta meillä on Suomessa siis edelleen paljon parantamisen varaa.

Lähde: MSC

***

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!