Korona on vienyt palan nuoruutta – opiskelijat muistelevat iloisia baari-iltoja, mutta toivovat eniten pääsyä kirjastoon: "Toivottavasti pysytään elossa"

7:55
Etäkoulu ja koronavirus ovat saaneet opiskelijoiden jaksamisen koetukselle – nuoret kertovat omin sanoin, miltä tulevaisuus näyttää

Koronavuosi on ollut monelle opiskelijalle rankka, eivätkä tuoreimmat tiedot tästäkään vuodesta näytä tuovan muutosta.

Kauneudenhoitoalaa Stadin ammattiopistossa opiskeleva 17-vuotias Sara Sarmisto on joutunut opiskelemaan viimeisen vuoden aikana pääasiassa etänä.

Koronatilanne on johtanut siihen, että esimerkiksi käytännön harjoituksia on tehty kotioloissa muun muassa kavereille ja vanhemmille.

Etäopiskelu on vaikeuttanut myös 27-vuotiaan Matvei Ivanovin sähköalan opintoja. Onni onnettomuudessa on se, että Ivanovin opinnot ovat loppusuoralla.

Poikkeuksellinen vuosi on vaikuttanut muun muassa opiskeluintoon. 

– Olen huomannut, että itselläkin on ollut motivaatiovaikeuksia, kun näkee, että porukka on sen verran pudonnut kärryiltä. Luulin itsekin, että pystyn ja jaksan, mutta välillä olen huomannut, että en ole poistunut kotoa kahteen päivään. 

Mistä toivoa tulevaan?

Valtioneuvosto järjesti opiskelijoille tiistaina tiedotustilaisuuden, jossa käsiteltiin koronapandemian vaikutuksia opiskelijoiden opintoihin, hyvinvointiin ja tulevaisuuden näkymiin. 

Ivanov kuvailee tiedotustilaisuutta ”poliitikkojen puheeksi”.

– Jäin kaipaamaan kohdennettuja ja täsmällisempiä vastauksia. En usko, että kaikki saivat kysymyksiinsä vastauksia.

Kesätyö ja työharjoittelua koskevat asiat jäivät Sarmiston mieleen päällimmäisenä.

– Mielestäni tähän ei vastattu kunnolla, mutta kyllä sieltä jotain tuli. Täytyy varmaan odottaa, että korona vähän leppyy. Olen saanut vastauksia paikoista ja moni on halukas auttamaan opiskelijoita, mutta tilanne on hankala, koska asiakasmäärät ovat vähentyneet niin monissa paikoissa.

Eniten Ivanov kertoo kaipaavansa valoisia uutisia tulevasta.

– Ei ole mitään konkreettista, joka herättäisi toivoa ja uskoa Suomen tulevaisuuteen vuonna 2021. Tämä on vain koronaa ja koronaa, toivottavasti pysytään elossa.

Avun hakeminen nolottaa

Opetusministeri Jussi Saramo muistutti opiskelijoita tiistain tilaisuudessa avun hakemisesta. Saramon mukaan apua on pyydettävä matalalla kynnyksellä, jos voimavarat ovat vähissä.

Ivanov ja Sarmisto opiskelevat Stadin ammattiopistossa, jossa kaksikon mukaan on painotettu samankaltaista viestiä.

Ongelmana ei ole nuorten mukaan palveluiden puute, vaan niihin liittyvä stigma ja kynnys.

– Monia nolottaa mennä terapiaan tai edes sanoa opettajalle, että tarvitsee apua, Ivanov kuvailee.

Ivanovin mukaan tilanne korostuu etäopinnoissa.

– Luokkahuoneessa se on helppoa. Sitä voi heittää vitsillä toiselle, että hei, autatko vähän, en tajunnut yhtään tästä. Siinä saa elävää vertaistukea. Se on se suurin juttu, mikä etäopetuksesta puuttuu.

Ammattiopiston tutorit ovat hakeneet ratkaisuja etätapahtumista, joihin osallistumisen kynnys pyritään pitämään matalana. Etänä järjestettävät kokoontumiset eivät kuitenkaan sovi kaikille.

– Joidenkin yksinäisyyttään se saattaa jopa korostaa. Jos ei tunne ketään tai ei ole mitään sanottavaa.

Korona vei palan nuoruutta

Pääministeri Sanna Marin kuvaili tiistaina opiskelijoille järjestetyssä tilaisuudessa, että koronaviruspandemiasta on muodostunut nuoria yhdistävä sukupolvikokemus, joka vaikuttaa heidän elämäänsä vielä pitkään.

Marinin mukaan korona on vienyt palan nuoruutta Ivanovin ja Sarmiston ikäluokalta.

Sarmisto allekirjoittaa Marinin havainnon.

– Ei pysty enää kavereiden kanssa käymään tuolla ulkona. Tuntuu, että on vähän yksin.

Ivanov kertoo muistelevansa kaipuulla iloisia baari-iltoja ennen koronapandemiaa. Niitäkin enemmän sähköalan opiskelija kertoo ikävöivänsä esimerkiksi kirjastoon pääsyä.

– Ennen se oli mun pelastus, että jokaisen koulu- ja työpäivän jälkeen kävin Oodissa ja luin esimerkiksi lehtiä. Sain energiaa siitä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja