Kunnat tarjoavat nuorille aiempaa enemmän kesätöitä – koronatilanteen huononeminen voi kuitenkin vielä tyssätä töihin pääsyn

Viime vuonna kesätyöpaikkojen määrä romahti - miltä ensi kesä näyttää? 7:34
Viime vuonna kesätyöpaikkojen määrä romahti, mutta miltä ensi kesä näyttää? MTV:n Uutisaamussa keskusteltiin asiasta viime kuun lopulla.

Kunnissa on ensi kesänä tarjolla nuorille enemmän kesätyöpaikkoja kuin aiempina vuosina, ilmenee Kuntatyönantajien (KT) tekemästä tiedustelusta.

Nyt saatujen tietojen mukaan kunnat työllistävät tai tukevat noin 59 000 nuoren kesätöitä. Viime kesänä kesätöitä tarjottiin noin 40 000 nuorelle.

Tätä ennen kuntien tarjoamien kesätyöpaikkojen määrä on pysynyt pitkään vakiona.

– Kunnat ilmoittivat palkkaavansa itse ensi kesänä noin 31 000 nuorta kesätöihin. Kuntien yrityksille ja yhteisöille tarjoamilla kesätyöseteleillä kunnat arvioivat työllistyvän noin 28 000 nuorta, kertoo KT:n työmarkkinatutkija Riikka Krause tiedotteessa.

Krausen mukaan koronatilanne tuo nyt jonkin verran epävarmuutta kesätöihin ja harjoittelupaikkoihin.

– Koronatilanteen muutokset voivat johtaa siihen, että suunnitellut kesätyöpaikat ja harjoittelut voivat jäädä toteutumatta, jos työnantajien toimintoja rajoitetaan.

Paikoista kolmannes ammattiin opiskeleville

Noin puolet kuntien kesätyöpaikoista on suunnattu peruskoululaisille ja lukiolaisille. Kesätyöntekijöistä kolmannes on ammattiin opiskelevia. Ammattiin opiskelevissa ovat mukana myös yliopisto-opiskelijat.

Kunnissa nuorten kesätöitä ovat tyypillisesti puisto- ja puutarhatyöt, siivous- ja kunnossapitotyöt sekä liikuntapaikkojen ylläpito. Tarjolla on myös tehtäviä kulttuuri- ja nuorisopalveluissa.

Myös sometyötä tarjolla

Hoitoalalla ja varhaiskasvatuksessa alan opiskelijoita palkataan muun muassa vanhusten, vammaisten tai lasten pariin vuosilomasijaisuuksiin ja harjoitteluihin. Kunnat pestaavat nuoria kesäksi myös markkinoinnin ja sosiaalisen median tehtäviin.

KT:n kesätyötiedustelu tehtiin tässä kuussa.

Lue myös:

    Uusimmat