Korona iskenyt pahiten työntekijöihin – kyselytutkimus paljastaa monen pelkäävän sairastumista

8:42
Katso video: Viiden jälkeen -ohjelmassa pohdittiin, miten korona moukaroi työelämän pelisääntöjä

Koronapandemian terveysuhat ja taloudelliset vaikutukset iskevät pahiten työntekijäammateissa työskenteleviin, käy ilmi Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n teettämästä kyselystä. 

Työntekijöillä ei kyselyn mukaan ole mahdollisuutta siirtyä etätöihin ja suojautua siten koronatartunnalta. Vain joka kymmenes työntekijä on siirtynyt tekemään töitä pääsääntöisesti etänä.

Ylemmistä toimihenkilöistä etätöihin on siirtynyt yli puolet ja alemmistakin toimihenkilöistä 40 prosenttia.

Lähes puolet kyselyyn osallistuneista työntekijöistä on pelännyt sairastuvansa koronaan omassa työssään. Joka viides heistä kokee, että työnantaja ei ole huolehtinut riittävästi työpaikan turvallisuudesta

Joka viides työntekijä on joutunut koronan vuoksi lomautetuksi, kun toimihenkilöistä lomautus on koskenut 15 prosenttia. Työntekijöistä myös joka viides kertoo toimeentulonsa heikentyneen koronan vuoksi.

Korona lisänyyt työeämän eriarvoistumista

SAK:n kehittämispäällikön Juha Antilan mukaan tutkimus osoittaa korona-ajan lisänneen työelämän eriarvoistumista ja polarisaatiota.

– Korona kohtelee rajuiten niitä ihmisiä, joiden asema työelämässä on muutenkin heikko. Työntekijäasemassa olevien mahdollisuudet joustaa työajan ja työntekopaikan suhteen ovat muita henkilöstöryhmiä vähäisempiä ja heidän toimeentulonsa on muita niukempi, Antila sanoo tiedotteessa. 

Kyselyn toteutti Kantar TNS marras- ja joulukuun vaihteessa. Tutkimukseen vastasi yli 2  000 ihmistä, jotka edustavat Suomen työikäistä väestöä. Virhemarginaali on noin 2,2 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lue myös: 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja