Korkman haukkuu virkamiehet ja ekonomistit: "Kertovat turmiosta ja helvetin kauhuista"

Pitkän linjan talousasiantuntija, professori Sixten Korkman arvostelee uudessa kirjassaan Väärää talospolitiikkaa niin virkamiehiä kuin talousviisaita.

Virkamiehiltä puuttuvat hänen mukaansa omat ajatukset ja he ovat hyviä toistelemaan ja ylistämään kulloinkin viralliseksi määriteltyä totuutta. Useinkaan valtavirrasta poikkeavia ajatuksia ei haluta tai uskalleta tuoda esille.

"Käytännössä virkamiehet sitoutuvat usein spontaanisti ja omasta tahdostaan 'viralliseen' linjaan sitä lainkaan kyseenalaistamatta ja voimakkaammin kuin mitä virkamiehen asema edellyttäisi. Tämä näkyi esimerkiksi Suomen Pankin vahvan markan linjasta keskusteltaessa ja EU-tasolla rahaliiton valmistelutyötä tehtäessä. Virkamiehet näkivät roolinsa olevan todistaa virallinen linja oikeaksi pikemmin kuin kysymysasettelujen valaisemisen monipuolisesti."

Korkman vastusti itse sekä vahvan markan politiikkaa että euroon menoa mutta jäi keskusteluissa vähemmistöön.

Hänen mukaansa talouskeskustelussa ja päätöksenteossa ei pitäisikään luottaa yksinomaan virkamiehiin vaan tarvitaan myös akateemisia taloustieteilijöitä. Vastikään luotua talouspolitiikan arviointineuvostoa Korkman pitää hyvänä edistysaskeleena. 

Yksi totuus kerrallaan

Kirjassaan Korkman kertoo moneen kertaan, kuinka väärä talouspolitiikka on johtanut kriiseihin. Lähimpänä esimerkkinä 90-luvun lamaa edeltäneet tapahtumat. Korkman myös ihmettelee, miten taloudesta puhuttaessa vain yksi vaihtoehto on joka kerta myös ainoa vaihtoehto.

"Talouspolitiikan historia on kertomus siitä, miten vaihtoehdottomana pidetty politiikka on olosuhteiden muuttuessa usein ajanut karille. Sovinnaisia talouspoliittisia totuuksia on alituisesti syytä kyseenalaistaa, niiden perusteita tulee tarkastella kriittisesti, ja niiden tilannekohtainen soveltaminen vaatii harkintaa. Kyky talousopillisiin uudelleenarviointeihin ja talouspolitiikan uudistamiseen ovat muuttuvassa maailmassa menestymisen edellytys."

Ekonomistit nykyajan papistoa

Jos aikoinaan papit määrittelivät ainoan pelastukseen johtavan totuuden, nykyisin tuon totuuden määrittelevät Korkmanin mukaan paljolti ekonomistit. He ovat nykypäivän papistoa.

"Saarnaa muistuttavalla kaavalla ekonomistit varoittelevat kulkemasta leveällä ja huonolla tiellä, jonka päässä häämöttävät turmio ja helvetin kauhut. Sen sijaan tulisi valita kapea ja hyvä tie, vaikka tämä lyhyellä aikavälillä saattaa tarkoittaa nöyrtymistä sekä uhrauksia ja kärsimystä." 


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja