Korkeakoulupaikkoja tarjolla suunniteltua enemmän jo ensi syksynä – ”Historiallinen investointi”

6:07
Video: Hallitus rahoittaa 4 800 uutta korkeakoulupaikkaa – tätä jättisatsaus käytännössä tarkoittaa

Korkeakoulut kasvattavat aloituspaikkojen määrää pikavauhdilla.

Uusia opiskelijoita valitaan korkeakouluihin suunniteltua enemmän jo kevään yhteishaussa. Tavoitteena on hallituksen lisäbudjetin mukaisesti 4800 aloituspaikan lisäys ensi syksynä alkaviin opintoihin. Osa aloituspaikkalisäyksistä siirtyy kuitenkin ensi vuodelle aikataulusyistä.

Uusista aloituspaikoista 2600 tulee yliopistoihin ja 2200 ammattikorkeakouluihin. Lisäpaikkoja on luvassa erityisesti tekniikan, kauppatieteiden ja liiketalouden sekä sosiaali- ja terveysalojen koulutukseen. 

– Näillä aloilla osaamistarve ja mahdollisuudet lisätä aloituspaikkoja nopeasti on suurin, opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Tapio Sutinen kertoo.

Päätös aloituspaikoista tehdään ennen juhannusta

Hallitus on luvannut lisätalousarviossaan 124 miljoonan rahoituksen uusille aloituspaikoille. Opetus- ja kulttuuriministeriö selvittää parhaillaan yhdessä yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen kanssa valmiutta lisätä aloituspaikkoja nopealla aikataululla.

Opetus- ja kulttuuriministeriö antaa esityksensä korkeakouluille ensi viikolla ja päätökset rahoituksen jakamisesta tehdään Sutisen mukaan ennen juhannusta.

(artikkeli jatkuu videon alla)

2:10
Näin Seitsemän uutiset uutisoi aiheesta torstaina.
 

Yliopistojen rehtorineuvosto Unifin puheenjohtaja Keijo Hämäläinen arvioi, että aloituspaikkoja voitaisiin lisätä ensi syksyksi 1400 – 2600.  Hämäläinen pitää hallituksen 124 miljoonan määrärahaa poikkeuksellisena.

– Tämä on historiallinen investointi, enkä muista, että tällaista kokonaisuutta olisi aikaisemmin suunnattu koulutusvolyymin nostamiseen.

Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arenen toiminnanjohtaja Petri Lempinen arvioi, että ammattikorkeakoulut pystyvät tarjoamaan kaikki 2200 uutta aloituspaikkaa jo ensi syksynä.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja