Korkea verenpaine nuorella iällä voi johtaa munuaissairauksiin aikuisena, kertoo tuore tutkimus

Kohonnut verenpaine - salakavala yllättäjä 25:35
Videolla keskustellaan korkeasta verenpaineesta.

Korkea verenpaine nuorena aikuisena voi altistaa munuaissairauden kehittymiselle myöhemmin elämässä. Yhteys havaitaan lihavuudesta riippumatta, mutta usein liikakilot ja verenpaineongelmat liittyvät toisiinsa.

Tiedot käyvät ilmi tutkimuksesta, jossa hyödynnettiin Israelin terveysrekistereitä ja kutsuntaterveystarkastuksissa kertyneitä tietoja yli 2,6 miljoonasta 16–17-vuotiaasta miehestä ja naisesta. Kolmella tuhannesta oli diagnosoitu korkea verenpaine.

Korkeaa verenpainetta potevien riski sairastua vakavaan munuaissairauteen oli noin kaksi kertaa suurempi kuin muiden samanikäisten. Tämä havaittiin 19-vuotisen seurannan aikana, ja riippumatta henkilön sukupuolesta, koulutustasosta ja monista sosiaalisista ja taloudellisista taustamuuttujista.

Noin puolet verenpaineongelmaisista oli ylipainoisia tai lihavia, mutta lihavuus yksistään ei selittänyt korkean verenpaineen ja munuaissairauden yhteyttä.

Tutkimuksen tulokset vahvistavat näyttöä korkean verenpaineen munuaishaitoista ja osoittavat niiden kertyvän vuosien varrella nuoruudesta saakka. Nuorten verenpaineongelmat ovat yleistyneet viime vuosikymmeninä lähinnä lihavuuden yleistymisen myötä.

Korkea verenpaine on keskeinen munuaissairauden riskitekijä. Suomessa munuaissairautta potevien hoidossa pyritään normaaliverenpaineeseen eli 130/80 mmHg:n tasolle. Jos munuaissairaus pääsee etenemään pitkälle, edessä on useimmiten dialyysi eli keinomunuaishoito. Ilman dialyysia tai munuaissiirtoa loppuvaiheen munuaissairaus johtaa kuolemaan. Munuaissairaus altistaa myös muille sairauksille, muun muassa sydän- ja verisuonitaudeille.

Tutkimus julkaistiin JAMA Internal Medicine -lehdessä.

Copyright Duodecim 2019. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat