Koripallon kausimaksu jopa 1900 euroa – lasten harrastukset tulevat perheille kalliiksi: "Asialle pitää tehdä jotain"

Mistä apua kun varattomuus estää harrastamisen? 6:29
Lasten harrastuskustannuksista keskusteltiin Tapiolan Hongan edustajien kanssa.

Perheiden maksuvaikeudet harrastusmaksujen osalta ovat kasvaneet viime aikoina.

Yhä useamman perheen talous joutuu tiukille lasten harrastuksista koituvien kustannusten takia. Asiasta keskusteltiin Huomenta Suomessa maanantaiaamuna. Vieraina olivat Tapiolan Hongan toiminnanjohtaja Anne Eklund ja yhteisömanageri Sonja Herrala sekä Pelastakaa Lapset ry:n pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta.

Koripalloseura Tapiolan Honka kertoi alkuviikosta julkaisemassaan tiedotteessa, että perheiden maksuvaikeudet ovat kasvaneet harrastusmaksujen osalta viime aikoina tuntuvasti.

Tilanne on ollut Eklundin mukaan nähtävissä jo pari vuotta. Perheillä alkaa olla hankaluuksia selvitä kausimaksuista.

– Kuluneen kauden eli viime syksyn aikana alkoi tulla selkeästi aiempaa enemmän hakemuksia. Silloin tajuttiin, että tälle asialle pitää tehdä jotain. Seurassa kuitenkin ennakoidaan tilanteita ja tehdään talousarvioita, hän kertoo.

Satojen eurojen kausimaksut

Jääkiekon harrastuskustannuksista on puhuttu jo aiemmin, mutta keskustelua käydään nykyisin myös muista lajeista.

Herralan mukaan Tapiolan Hongan kausimaksut ovat 500 eurosta 1900 euroon.

– Riippuu tietysti lapsen iästä ja siitä, kuinka monta kertaa viikossa harrastetaan. Olemme pyrkineet mahdollisuuksien mukaan tukemaan puolittamalla maksuja ja jos antaisimme tukea kaikille tarvitseville, niin puhuttaisiin kymmenistä tuhansista. Summat on suuria ja siksi tultiin ulos tämän asian kanssa, hän kertoo.

Videolla keskustellaan siitä, onko urheilun tulevaisuus vaarassa maksuvaikeuksien takia. Entä millaista tukea tarjoaa Pelastakaa Lapset ry:n Eväitä elämälle -ohjelma?

Lue myös:

    Uusimmat