Kommentti: Legenda on poissa – Lemmyn perintö jää elämään

Rockin legenda, Motörheadin keulahahmo Lemmy Kilmister jätti jälkeensä mittavan perinnön.

Odotettavissahan se oli, mutta jotenkin suruviesti pääsi silti yllättämään. Lemmy on nyt sitten tosiaan poissa.

Viskinkatkuisesta elämäntavastaan tunnettu rocklegenda oli keskustelun vakioaiheita treenikämpillä ja baarien pöydissä. Että niin se vaan porskuttaa, vaikka viikatemiehen olisi pitänyt kaiken järjen mukaan vierailla jo 20 vuotta sitten.

Höpö höpö, sanoi Lemmy – ja eli perkele 70-vuotiaaksi.

Tinkimättömyys ja oman polun kulkeminen kuuluivat Motörheadin musiikissa läpi yhtyeen pitkän historian. Lemmy ei suostunut asettumaan lokeroihin, vaan taiteili sinnikkäästi punkin ja heavyn välimaastossa.

Triomuotoon viehtynyt Lemmy piti Motörheadin kolmimiehisenä suurimman osan koko bändin pitkästä urasta. Soittajat ympärillä vaihtuivat, mutta yksi pysyi. Kaiken sen jylisevän energian ja alkuvoiman keskiössä oli Lemmyn jyhkeä hahmo – kuten se lavalla totuttiin näkemään, vähän yläviistoon kurkottaen, Rickenbacker-bassoaan kurittaen ja rujosti kähisten.

Musiikillisesti Motörheadin perusilme pysyi alusta alkaen raa'an yksinkertaisena, vähitellen jalostuen. Vielä viimeisinä vuosinaan yhtye teki hämmästyttävän laadukkaita levyjä.

22 studioalbumiin mahtuu vaihteluakin, esimerkiksi entisen Thin Lizzy -kitaristi Brian Robertsonin vierailu vuoden 1983 Another Perfect Day -levyllä. Vuoden 1991 mainion 1916-levyn nimiraita toi esiin Lemmyn herkän puolen – teini-ikäisen sotilaan kuolemasta kertovan katkerankauniin kappaleen taustalla soi ehta sello. Sotahistoriasta kiinnostunut Lemmy kirjoitti sodasta useita kappaleita.

Tee omaa juttuasi, mutta älä ole ääliö

Motörhead tykkäsi Suomesta ja suomalaiset Motörheadista. Bändin 40-vuotisen taipaleen aikana Lemmyn naamavärkki komeili satojen soundien ja suosikkien sivuilla. Huuruisista festariraporteista ja haastatteluista versoi Lemmyn legenda – hitto, juoko se tosiaan pullon Jack Danielsia päivässä?

Tiedä sitten totuudesta kaikkien tarinoiden takana, mutta mitäpä sen väliäkään. Kaikkihan muodostavat oman totuutensa lopulta omassa päässään. Minulle tuo perintö kiteytyy Lemmyn jossakin haastattelussa antamaan elämänohjeeseen: "Ole oma itsesi, mutta älä ole ääliö". Eli pidä kiinni periaatteistasi, mutta ole herrasmies ja kunnioita muita. Voit olla kova jätkä olematta mulkku.

Kiitos kaikesta, Lemmy!

Lue myös:

    Uusimmat