Mainos

Kommentti: Kiljusen kiusallinen aloite

SDP:n entisen kansanedustajan Kimmo Kiljusen ajama kansalaisaloite keräsi 84 820 allekirjoitusta. Se on paljon, mutta paljon ja yhä enemmän on eläkeläisiäkin.

Kiljusen aloite on suorastaan radikaali. Työeläkkeet sidottaisiin palkkatasoon, kun nyt paino 80 prosenttia hinnoilla ja 20 prosenttia palkoilla. Suurimmat eläkkeet nousisivat euromääräisesti eniten, köyhimpiä eläkeläisiä muutos ei auttaisi.

Aloite on tyrmätty laajasti sillä perusteella, että eläkerahat loppuvat ja nuoremmat sukupolvet joutuvat kärsijöiksi. Ajan hengen mukaista taitaa olla, että Eläketurvakeskuksen tiedoilla puhutaan sekä aloitteen puolesta että sitä vastaan.

SDP:lle asia on hyvin kiusallinen. Jotain kai se kertoo, että oman puolueen puoluehallituskaan ei kannata Kiljusen puoluekokousta varten tekemää vastaavaa aloitetta. Helmikuun puoluekokoukseen valmistautuvalla ja sisäisesti kuohuvalla puolueella olisi muutakin tekemistä kuin käydä hankalaa keskustelua asiasta.

Aloitteesta pitäisi pysyä etäällä ilman, että oma jäsen nolataan julkisesti. Nuoria pitäisi houkutella äänestäjiksi ja jäseniksi, mutta ei saisi suututtaa iäkkäitä kannattajiakaan, joita on paljon.

Eläkeläisten ääni on kuulunut toistaiseksi ehkä yllättävänkin vähän siihen nähden, miten paljon heitä on. Väestö ikääntyy ja ehkä tulevaisuudessa eduskunnassa nähdään eläkeläispuolue, ja todistetaan yhä enemmän sukupolvien välisiä vääntöjä siitä, kuinka suuri pala kakkua kenellekin kuuluu.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.