Kommentti: Jokereiden alennusmyynti vääristää kilpailua – kärsijä löytyy SM-liigasta

1:30
Videolla Jokerien Mikko Lehtosen ajatuksia kaudesta.

KHL-joukkue Jokerit päästää uuden tutkimuksen mukaan ihmisiä katsomaan pelejään hyvin huokealla hinnalla – tai jopa ilmaiseksi. MTV Urheilun Marko Leppänen pohtii sen vaikutuksia suomalaiseen kiekkobisnekseen ja varsinkin SM-liigajoukkue HIFK:hon. 

Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan tekemästä tutkimuksesta selviää, että Jokerien kotiyleisöstä 24 prosenttia toivoo paluuta SM-liigaan. 

Jos se joskus vielä toteutuisi, olisi edessä roima lippujen hintojen korotus, koska taustalla tuskin olisi enää venäläisten vetoapua. 

Tutkimuksen mukaan Jokerit jakaa paljon vapaalippuja, ja istumapaikkaliput ovat edullisia verrattuna SM-liigaseurojen hintoihin. 

Käytännössä vertailukohta on HIFK, koska Jokereiden peleihin ei kulje massoittain porukkaa pk-seudun ulkopuolelta. 

***

Normaalihintainen lippu Jokerien peliin maksaa 39–65 euroa, mutta täysi-ikäisistä katsojista yli neljäkymppiä on maksanut lipuista vain alle kymmenes. Noin kuudesosa on päässyt Ilmalan halliin alle 15 eurolla. 

HIFK:n SM-liigapelien lippujen keskihinta on 23–24 euroa. Kalleimmat normaalihintaiset liput maksavat 45,50 euroa, halvimmillaan halliin pääsee 11 euron opiskelijalipulla. 

Isoin vääristymä tulee ilmaislippujen jaossa. MTV Urheilun tietojen mukaan Jokerit jakaa jokaiseen peliin jopa 2000–3000 ilmaislippua. Sen lisäksi tulevat mahdolliset ilmaiset kausikortit. 

Tutkielman laatinut Annastiina Hemmikin totesi STT:n jutussa, että Jokereille ja KHL:lle on tärkeää luoda vaikutelma yleisöä kiinnostavasta tuotteesta. 

Ajoittainen hyvä tunnelma ja tasokkaat pelit eivät ole näkyneet tuloksessa. Jokerit on ottanut niin sanotusti rotsiin viiden vuoden aikana 71,5 miljoonaa euroa. 

***

Jokainen seura saa halutessaan päästää vaikka kaikki ihmiset ilmaiseksi sisään, mutta SM-liigalle heidän polkumyyntinsä tekee hallaa. 

HIFK jakaa koko kauden aikana vain muutamia satoja lippuja, joita yhteistyökumppanit voivat jakaa eteenpäin. Ja niistäkin seura saa siis korvauksen. 

Jokerien alennusmyynnit saavat HIFK:n näyttämään ahneilta paskiaisilta, vaikka todellisuudessa he toimivat niin kuin täysverisen ja terveellä pohjalla toimivan ammattilaisorganisaation kuuluukin. 

Ilmaislippujen jakaminen oli pitkään monen SM-liigaseuran vitsaus, mutta niistä on päästy hiljalleen eroon. Ilmaislipuilla saa hetkellisesti täytettä katsomoon, mutta pidemmän päälle se on tuhon tie. 

Ilmaislipun saanut satunnaiskatsoja tuskin marssii saman tien ostamaan kausikorttia – hän jää odottamaan seuraavaa ilmaislippua. 

Monissa pienemmissä palloilulajeissa on syyllistytty oman tuotteen aliarviointiin. Kuka ulkopuolinen voisi arvostaa omaa toimintaa, jos siihen ei pystytä edes itse?

Espoon Blues pani viimeisinä vuosinaan vapaita aitioita myyntiin pelipäivänä puoleen hintaan. Ne kyllä menivät kaupaksi, mutta normaalihintaisten aitioiden kysyntä alkoi sakata. Tulos: miinusmerkkinen. 

***

Ruotsissa vastaavaa tilannetta ei ole päässyt syntymään, koska Ruotsin jääkiekkoliitto pani stopin KHL:n laajentumishaaveille. KHL halusi joukkuetta esimerkiksi Malmöön vuonna 2013. Venäläisten rantautuminen olisi ollut kova kolaus Malmö Redhawksille. 

Jos jotain myönteistä Jokerien hinnoittelukäytännöstä hakee, he ovat saaneet halvoilla lipuilla houkuteltua halliin monia uusia katsojia. Esimerkiksi perhepelit Jokerit hoitaa erinomaisesti. 

Ehkä heistä tulee sitten jonain päivänä avomielisiä jääkiekon ystäviä, jotka maksavat ihan omilla viikkorahoillaan täyden hinnan HIFK:nkin matseihin. 

Hienoin vaihtoehto olisi, että HIFK ja Jokerit vetäisivät molempien hallit täyteen (maksetuilla lipuilla) SM-liigassa. Sitä saanemme odottaa aika pitkään. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Uutiset Liveen tehdään huoltotoimenpiteita tänään maanantaina klo 12.00-14.00, jolloin katselussa voi olla häiriöitä. Pahoittelut.