Jokereiden raskaat vieraspelireissut vaativat tarkkoja erityistoimia – "Siitä on selkeä etu"

Jokereilla erityistoimia pitkillä KHL-vierasreissuilla –"Viikko mennään aika lailla pimennossa" 7:21
Videolla Viiden jälkeen -ohjelman juttu kokonaisuudessaan.

KHL:ssä pelaava Jokerit matkustaa kiekkokauden aikana useita tuhansia kilometrejä vierasotteluihinsa. Vieraspelimatkat vaativat myös erityistoimia, jotta pelaajista saadaan paras irti tarvitulla hetkellä.

Jokerit matkustaa KHL-kauden aikana alueille, jossa vallitsevat täysin eri aikavyöhykkeet kuin Suomessa. Jokerit kuitenkin elää vierasmatkoillaan aina Suomen kellon mukaisesti. Pisimmillä reissuilla aikaero on jopa kahdeksan tuntia, joten olosuhteet eivät ole helppoja pelaajille.

– Tosi vähän nähdään valoa. Mennään pimeällä nukkumaan ja oikeastaan herätään silloin, kun on jo pimeää. Se aikaero on 7-8 tuntia, niin viikko mennään aika lailla pimennossa, Jokereiden puolustaja Teemu Eronen kertoo Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Tilanne ei välttämättä ole aina optimaalinen, mutta pidemmän päälle Suomen ajassa eläminen on palautumisen kannalta oikea ratkaisu

– Kun mennään kauas itään, ei ole optimitilanne, että pelaamme kello yhdeksän aamulla ja heräämme klo 5.45 ja syödään pastaa kuudelta. Se maksaa itsensä takaisin, kun tulemme sieltä pois. Jos meillä on kolmen pelin reissu, jäämme usein pelin jälkeiseksi yöksi samaan paikkaan, jotta saamme kunnon yöunet ja matkustamme vasta seuraavana päivänä, Jokereiden fysiikkavalmentaja Hero Mali kertoo.

Unihäiriölääkäri Henri Tuomilehto pitää Jokereiden ratkaisua oikeana, jotta sisäinen kello ei sekoita pelaajien palautumista.

– Kun reissut ovat aika intensiivisiä, eikä siellä olla pitkään, niin kellot eivät mene ihan sekaisin. Kyllä siitä selkeä etu on, Tuomilehto summaa.

Harjoituksista ja peleistä palautuminen on urheilijalle äärimmäisen tärkeää. Unenlaatu ja -määrä ovat asioita, jotka vaikuttavat palautumiseen hyvinkin vahvasti. Eronen myöntää, että myöhäisten otteluiden jälkeen nukkuminen on paikoin haastavaa.

– Pelien jälkeen, kun menee myöhään nukkumaan, kroppa käy aika kierroksilla. On välillä haastetta saada unta. Varsinkin, jos on tullut syötyä tai juotua huonosti, Eronen kuvailee.

Fysiikkavalmentaja Mali onkin huomannut Erosen kohdalla haasteita palautumisen kannalta. He ovat yhdessä lääkärin ja asiantuntijan kanssa yrittäneet ruokailurytmiä muuttamalla aikaistaa Erosen palautumista.

– Erosen kanssa on viime päivät jumpattu sykkeiden puolelta sitä, kun Ertsin alimmillaan oleva leposyke tulee vasta tosi myöhään aamuyöstä. Nyt olemme koittaneet aikaistaa sitä, että Ertsi palautuisi paremmin seuraavan päivän treeniin, Mali kertoo. 

Lue myös:

    Uusimmat