Mainos

Kolumni: Sote kääntyi kepulle – maakuntaverojuna puuskuttaa

Kun pahimmat höyryt on päästetty pihalle, voi todeta että sote-juna on edennyt keskustan ohjaksissa. Ensin tulee 18 itsehallintoaluetta ja 15 sote-aluetta. Raiteiden päässä odottaa keskustan ajama, joskin myös muutamaan kertaan kieltämä maakuntavero.

Ensinnäkin –on hyvä, että viime viikonlopun jäljiltä kaikki ovat hengissä, hallitus ei hajonnut, maassa on rauha – eli lampaat ja sudet syövät jatkossa samalta kedolta sulassa sovussa. On ihanaa – harmonista, kuten sanotaan -–eikä hallitus enää ikinä riitele.

Paitsi ettei.

Viime viikon poliittinen taistelu jätti kaikkiin sellaiset torahampaiden jäljet, jotka eivät taatusti tämän hallituksen aikana ehdi arpeutua.

Riitoja nähdään jatkossakin. Tosin yhdellä poikkeuksella viime viikonloppuun nähden: pääministeriJuha Sipilä (kesk.) ei voi enää uhata hallituksen kaatamisella. Se kortti on nyt käytetty.

Jos taistelun voittajaa etsitään, siitä ei ole ns. toista sanaa.

Voittaja oli keskusta, joka paalutti satavuotisen tavoitteensa luoda maahan maakuntahallinto. Se syntyi nyt. Kokoomuksen korostama valinnanvapaus olisi tullut joka tapauksessa matkaan jossakin vaiheessa – mutta keskustan ajamalle maakuntien Suomelle oli nyt ainutkertainen poliittinen ikkuna auki.

Sen kepu myös käytti.

Sdp:n kanssa temppu ei olisi onnistunut.

Jatkossa keskusta käyttää itsehallintoalueiden kautta poliittista valtaa mm. sote-kysymyksissä suurimmassa osassa maata. Jos tai kun myös Ely-keskusten valtaa siirtyy itsehallintoalueille, valtablokki vain lujittuu.

Mutta entä jatko?

Sote-hankkeen lopullinen rahoitus on auki. Alkuvaihe mennään valtion rahoituksella, mutta entäs sitten?

Ei tarvitse olla suuri visionääri, että jos rahoitusratkaisu ehditään tehdä tämän hallituksen aikana, maakunnat eli itsehallintoalueet saavat myös verotusoikeuden.

Syntyy maakuntaveromalli, jonka Sipilä ehti viime kevään vaalitaistelun aikana sekä myöntää että kieltää.

– Siinä ei kuule tavallinen kuluttaja ja veronmaksaja niin kuin minä huomaa edes, että siellä on Yle-veron vieressä yksi rivi, Sipilä sanoi maakuntaverosta MTV:n Kaksintaistelu-vaalitentissä 13. huhtikuuta.

Asia nousi esille, kun keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen oli edellisenä huhtikuisena viikonloppuna sanonut keskustan tavoittelevan maakunnallista itsehallintoa, joissa maakunnilla olisi verotusoikeus ja vaaleilla valittavat valtuustot.

MTV:n pääministeritentissä 15. huhtikuuta Sipilä sitten yllättäen kiisti, ettei keskusta muka ole esittänytkään maakuntaveroa.

Allekirjoittanut oli tekemässä molempia tv-tenttejä. Ensimmäistä politiikan toimittaja Eeva Lehtimäen kanssa, toista päätoimittaja Merja Ylä-Anttilan kanssa.

Puliveivaus tuntui oudolta ja äänestäjäpoloinen oli sekaisin.

x x x x x x

Mutta sieltä se maakuntavero tulee, katsotaanpa vain.

Maakunnille kasvot antava satraappiluokan poliitikko, varapuhemies  Mauri Pekkarinen (kesk.) voi olla konduktöörinä. Sote-junan lämmittäjä, perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) pitää sitä mahdollisena, eikä veturinkuljettaja, pääministeri Juha Sipiläkään ole sitä enää torjunut.

Sen jälkeen kyse onkin siitä, malttavatko kunnat laskea veroprosenttejaan samassa suhteessa kuin kuntien tehtävät vähenevät.  Mielenkiintoista on myös nähdä, kapenevatko kuntien veroprosenttien valtakunnalliset erot. Nyt korkeinta eli 22,5 prosentin veroa perii Kitee, matalinta 16,5 prosentin veroa Kauniainen.

Näppituntuma on, että erot pienenevät. Kenenkähän laariin sekin sataa?

Toivottavasti joku muistaa katsella jatkossa myös kokonaisveroasteen perään...

Ps.

Vaalien alla kepun puoluesihteeri Timo Laaninen uhkasi siirtää myös keskioluet Alkon hyllyyn. Laaninen nuijittiin hiljaiseksi, mutta mitenkähän sekin asia etenee...

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.