Koko kansan koronakasvo: Kevään tapahtumat ovat jääneet vaivaamaan THL:n Mika Salmista – "Monta kertaa on täytynyt epäillä, teemmekö oikein"

5:01
Mika Salminen pohtii erikoishaastattelussa poikkeuksellista vuotta – tämän asian hän tekisi toisin.

THL:n terveysturvallisuusjohtajasta Mika Salmisesta tuli hetkessä suomalaisten koronasanoman tuoja. Miten hän on pärjännyt pandemiavyöryn keskellä ja minkälaista tulevaisuutta Salminen meille ennustaa?

– Tämä on ollut täysin poikkeuksellinen vuosi. Myöhemmin ehkä, kun katson taaksepäin, haluan unohtaa koko vuoden.

Näin kiteyttää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n johtaja Mika Salminen ajatuksiaan kuluneesta vuodesta. Mutta on se opettanut myös paljon, sekä Salmisesta itsestään että yhteiskunnasta.

Viime jouluna sen enempää Salminen kuin kukaan muukaan ei olisi voinut villeimmissä painajaisissaankaan kuvitella, mitä alkuvuosi 2020 tuo tullessaan. Kauhuleffoista tuttu viruksen leviäminen ja yhteiskunnan täydellinen sulkeutuminen tulivat televisioruudusta tosielämään. 

Salminen muistelee, että ensimmäiset muistiot koronan maailmanlaajuisesta leviämisuhasta kirjoitettiin THL:ssä tammikuun loppupuolella. 

– Hallitusta piti asiassa hieman herätellä. Se oli ymmärrettävää, koska tilanne oli uusi kaikille, emme mekään osanneet arvioida tätä oikein alussa, eikä edes WHO osannut, Salminen sanoo.

Helmikuussa hallitus ryhtyi Salmisen mukaan johtamaan tilannetta. 

– Sitten kun he heräsivät, kyllä sitten tapahtui nopeasti. 

Olivatko rajoitukset liian tiukat?

Aurinkoisena aamuna Salminen saapuu pyörällä työpaikalleen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle. Pyöräily on ollut tärkeä rauhoittumisen keino.

– Pyöräilen töihin ja sinä aikana kuuntelen podcasteja, Salminen sanoo.

Aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta, kun Salminen lukitsee pyöränsä ja avaa työpaikkansa oven, mutta sisällä koronapilvet varjostavat taivasta.

Keväällä THL joutui yhdessä hallituksen ja STM:n kanssa tekemään raskaita päätöksiä. 

– Eihän Suomessa ollut lainkaan totuttu siihen, että on jotain rajoituksia. Aika monta viikonloppua istuttiin STM:n kanssa pohtimassa, mitä tässä pitäisi tehdä, Salminen muistelee.

Kiireessä ja paineen alla tehdyt ratkaisut eivät välttämättä aina ole olleet parhaat mahdolliset. Salmisen mukaan vieläkään ei ole täyttä varmuutta siitä, oliko koulujen sulkeminen keväällä välttämätöntä. Lisäksi häntä on jäänyt vaivaamaan se, että osa ikäihmisistä tulkitsi suosituksia käskyinä.

– Sitten kuultiin jälkikäteen, että moni oli oikeastaan linnoittautunut sisätiloihin turhankin tiukasti. Se ei tee hyvä mielenterveydelle.

Salminen on monta kertaa epäillyt, olisiko pitänyt toimia toisin.

– Totta kai monta kertaa on täytynyt epäillä, teemmekö oikein, koska valmista reseptiä ei ole. 

Ensi vuosi näyttää lupaavalta

Valtavien paineiden keskellä Salminen yrittää pyöräilyn lisäksi nollata ajatuksiaan lukemalla ja kuuntelemalla klassista musiikkia.

– Yritän rauhoittaa ainakin osan viikonlopuista siihen, etten oikeasti tee mitään töitä. Joskus se onnistuukin.

Joulun Salminen aikoo viettää pienellä porukalla läheisten kesken, ja sitä hän suosittelee muillekin suomalaisille.

Viranomaiset voivat tehdä osuutensa rajoitusten ja suositusten suhteen, mutta lopullinen vastuu on aina yksilöllä itsellään. Jos jokainen pitää huolta käsihygieniasta ja turvaväleistä, välttää sosiaalisia kontakteja, menee oireisena heti koronatestiin ja käyttää koronavilkkua, ensi vuoden joulu voidaan toivon mukaan viettää jo iloisemmissa tunnelmissa. 

Salmisen mukaan globaalilla tasolla Suomi on selvinnyt koronapandemiasta tähän asti hyvin. Salminen toteaa koronarokotteen olevan teholtaan varsin lupaava ja haluaa katsoa ensi vuoteen positiivisin mielin.

– Varmasti tulee vaikeita hetkiä, mutta kyllä se kevät ja kesä sieltä tulevayt. Aurinko nousee taas. Vaikka tämä on paha rasti, kyllä suomalaiset tästä selviävät.

Vietä itsenäisyyspäivää MTV Uutisten seurassa

MTV Uutiset Live seuraa itsenäisyyspäivän viettoa aamuvarhaisesta iltamyöhään.

Juhlailtaa ennakoidaan kello 18 alkaenyhdessä vuoden kiinnostavimpien viihdenimien kanssa MTV Uutiset Livessä.

Poikkeusvuoden juhlatunnelmat huipentuvat kello 19.30 alkavaan Itsenäisyyspäivän juhlat -ohjelmaan. Erikoisohjelma näytetään suorana MTV3-kanavalla ja MTV Uutiset Livessä.

Lue lisää: MTV:n Itsenäisyyspäivän juhlat -ohjelmassa nähdään vuoden kiinnostavimmat nimet presidenttiparista Vesa-Matti Loiriin

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja