THL:n Mika Salminen jyrähti lasten rokotuksista: "Ei, ei, ei! Näin ei saisi missään nimessä käydä"

Tarttuuko korona aiempaa helpommin, ja miksi nuoret miehet sairastuvat? THL:n Mika Salminen vastaa kysymyksiin 7:30
Katso myös: Tarttuuko korona aiempaa helpommin, ja miksi nuoret miehet sairastuvat? THL:n Mika Salminen vastaa kysymyksiin

Suomalaislapsille annettiin koronakevään aikana huomattavasti vähemmän rokotuksia kuin vuotta aiemmin.

THL julkaisi keskiviikkona tilastoja siitä, kuinka koronaepidemia on vaikuttanut Suomen ja suomalaisten hyvinvointiin, palveluihin ja talouteen.

Yksi asia, joka tilastoista nousi esiin, oli lapsille annettujen rokotteiden laskenut määrä. Tämä sai myös THL:n johtaja Mika Salmisen jyrähtämään Twitterissä.

– Ei, ei, ei! Näin ei saisi missään nimessä käydä. Nyt pitää yhdessä miettiä kuinka tämä korjataan, Salminen kirjoittaa taulukon kera.

THL kertoo, että lastenneuvolan terveystarkastuskäyntejä karsittiin etenkin koronaepidemian alkuvaiheessa, ja perheet myös itse peruivat ja siirsivät vastaanottoaikojaan koronavirustartunnan pelossa.

– Keväällä 2020 monilla alueilla rotavirus-, pneumokokki- tai viitosrokotussarjaan kuuluvien rokoteannosten kattavuudet olivat merkittävästi matalampia verrattuna vuotta aiemmin syntyneisiin edellisvuonna vastaavaan aikaan, THL:n tiedotteessa sanotaan.

Esimerkiksi kolmen kuukauden iässä annettavan ensimmäisen viitosrokoteannoksen kattavuus oli koko maassa vuonna 2020 syntyneillä noin kuusi prosenttiyksikköä matalampi kuin vuonna 2019 syntyneillä vuotta aiemmin.

Lue myös: 

Rokotuskattavuus vaihteli suuresti eri sairaanhoitopiirien välillä -22,4 prosenttiyksiköstä +5,5 prosenttiyksikköön. Voit katsoa tarkat tilastot pikkulasten rokotekattavuudesta täältä.

Joissain sairaanhoitopiireissä viitosrokotuksia toteutettiin lähes vastaavalla tavalla tai paremmin kuin vuotta aiemmin, vaikka koronavirusepidemia vaikutti rokotuksiin jonkin verran.

Joissakin sairaanhoitopiireissä muutos rokotuskattavuudessa on verraten suuri. THL kuitenkin huomauttaa, että tiedonsiirron puutteet selittävät osan alueiden välisistä eroista ja kartassa esitetty rokotuskattavuus voi etenkin joillakin alueilla olla aliarvio todellisesta kattavuudesta.

Lue myös:

    Uusimmat