Mainos

Koko Eurooppa harjoitteli eilen terrori-iskujen varalta – MTV3 seurasi operaatiota

Entä jos terroristit iskisivät yhtä aikaa eri puolilla Eurooppaa? Iso matkustajalaiva kaapattaisiin Pohjanmerellä samaan aikaan, kun Keski-Euroopassa räjähtäisi junissa ja metroissa. Euroopan poliisien valmiusjoukot harjoittelivat eilen illalla kauhuskenaarioiden toteutumisen varalta yhdeksässä kohteessa.

Kohteita oli muun muassa Norjassa, Irlannissa, Ranskassa ja Maltalla.

MTV3 Uutiset seurasi harjoituksen etenemistä Norjassa, jossa Skagerrakin salmessa käytyyn harjoitukseen osallistui Suomen poliisin Karhu-ryhmää ja muutamia merivartioston jäseniä. Harjoituksen kohteena oli yli tuhannen hengen risteilyalus, jonka kuvitteelliseen kaappaamiseen osallistui kahdeksan "terroristia". Terroristien ja matkustajien rooleja oli värvätty esittämään paikallisen poliisikoulun opiskelijoita.

Tilanteesta haluttiin tehdä mahdollisimman aidon kaltainen. Kaapattuun risteilijään noustiin köysiä pitkin pienemmistä veneistä ja helikoptereiden avulla. Kohteena oli Color Linen risteilijäalus Bohus, joka oli lainattu normaalilta reitiltään harjoitusta varten.

Operaatio liittyy Euroopan poliisien Atlas-yhteistyöverkostoon, joka sai alkunsa vuoden 2001 WTC-iskujen jälkeen.

– Tämä on historian suurin poliisin antiterrorismiharjoitus, harjoitusta isännöivien Norjan valmiusjoukkojen päällikkö Anders Snortheimsmoen kuvaili harjoitusta seuraamaan tulleille tiedotusvälineille.

– Tämän kokoluokan harjoitus on ainutlaatuinen. Muita pienemmän kokoluokan harjoituksia meillä on vuosittain jopa useita, kertoo Karhu-ryhmän komisario Helsingin poliisista.

Lisää aiheesta Kymmenen uutisissa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.