Mainos

Karhu-ryhmään valikoituvat vain alansa parhaat - katso haastattelu

MTV3 Uutiset tapasi Helsingin poliisin valmiusyksikön jäseniä Norjan Stavernissa tehdyn terrorismin vastaisen harjoituksen yhteydessä.

Julkisuutta välttelevään Karhu-ryhmään kuuluu Suomessa noin 60 henkeä. Haastattelemamme poliisi on kohdannut kymmenen vuoden uransa aikana useita vakavia vaaratilanteita.

– Ne tilanteet, joissa ampuma-asetta on käytetty puolin tai toisin, eivät ole koskaan helppoja. Niitä tulee aika ajoin, mutta se kuuluu työn luonteeseen. Nämä riskit pitää vain hyväksyä.

Haastateltava on ollut mukana muun muassa molemmissa kouluammuskeluissa. Jokelassa hän meni ensimmäisenä sisään siihen koulun osaan, josta suurin osa kuolonuhreista löytyi.

– Se on ollut urani vaikein paikka. Vaikeaa on myös aina, kun kohtaa kuolemaa noilla tehtävillä. Ei se ole ikinä helppoa, kuten ei missään poliisityössä. Kaikki nuoriin kohdistuvat rikokset ovat vaikeita. Mehän teemme myös ihan normaalia poliisin partiointia öisin ja viikonloppuisin pääkaupunkiseudulla.

Kun Karhu-ryhmä saa käskyn toimia, kyseessä on usein hengelle tai terveydelle vaarallinen tehtävä. Pääsyvaatimukset yksikköön ovat kovat.

– Yksikköön valikoituu sellaisia poliiseja, jotka ovat koulittuja ja valittu sillä perusteella, että he pystyvät tekemään nopeita ja koviakin ratkaisuja tilanteen niin vaatiessa. Hakuprosessissa etsitään sellaista aineista, että pystymme sekavassa tilanteessa tekemään jotain edes vähän järkevää.

Haastateltavan toiveesta hän ei esiinny jutussa nimellään.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.