Koivun siitepöly allergikkojen kiusana lähes koko maassa

2:06
Katso uutisjuttu: Koivun siitepöly allergikkojen kiusana lähes koko maassa.

Leudon talven takia siitepölykausi alkoi tänä vuonna tavanomaista aiemmin. Herkimmät allergikot havaitsivat lepän siitepölyn nenissään jo alkuvuodesta. Tämä kuului yhteydenottoina allergia- ja astmaliiton neuvontapuhelimeen. Apteekkarin mukaan siitepölykausi ei toistaiseksi ole näkynyt allergialääkkeiden kysynnän kasvuna.

Allergia-, Iho- ja Astmaliitton asiantuntijan Anne Vuorenmaan mukaan ihmiset aloittivat yhteydenoton neuvontapuhelimeen jo alkuvuodesta.

– Jo tammikuun loppupuolella tulivat ensimmäiset havainnot lepästä. Herkimmät ihmiset rupesivat soittelemaan ihmetellen, että voiko tämä olla jo allergiaoireilua, Vuorenmaa kertoo.

Vaikka lepän siitepöly on jo poistunut ilmavirroista, niin allergikon ikivihollinen koivu sen sijaan kukkii vihreimmillään. Koivun siitepölyä leijailee vaihtelevasti lähes koko maassa, mutta siitepölyn määrä voi kasvaa runsaasti lähiaikoina. Turun siitepölyseurantapalvelun norkko.fi:n mukaan, koivun siitepölyä on tällä hetkellä runsaimmin maan etelä- ja keskiosissa.

Siitepölykausi ei ole toistaiseksi näykynyt lääkkeiden kysynnässä

Vaikka vielä alkukeväästä siitepölykaudesta odotettiin runsasta, Pasilan Apteekin apteekkarin Sari Kallioisen mukaan allergialääkkeiden kysynnässä ei ole huomattu merkittävää kasvua.

– Aika rauhallista on ollut. Tänä vuonna ei tunnu olevan mitään erityistä suurta allergiakautta. Että ihan sellainen normaali, ehkä vähän hiljaisempi, kuin normaalisti, Kallioinen kertoo.

Pääasiallisesti allergiaoireista kärsiville suositellaan oirekohtaisesti joko silmätippoja tai nenäsumutetta, sekä antihistamiinitabletteja.

Oman lisämausteensa allergiakauteen tuo vallitseva koronatilanne, joka saattaa mietityttää nenäsumutteiden ja silmätippojen käyttäjää. Kyseisiä tuotteita voi kuitenkin käyttää, kunhan käyttää maalaisjärkeä, eli huolehtii riittävästä käsihygieaniasta.

– Kyllä niitä voi käyttää. Aina suositellaan, että kädet pestään, enne kuin laitetaan silmätippoja, oli kyse sitten allergiatipoista tai sitten jostain muusta. Se on aina se yleisohje. Sama nenäsumutteen kanssa. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja