Oletko laiminlyönyt tämän velvollisuuden? Kiinteistön omistaja voi kärsiä jopa 50 000 euron vahingot

Monen omakoti- ja rivitaloasujan unohtama tärkeä velvollisuus voi käydä tosipaikan tullen kalliiksi.

Pohjola Vakuutuksen kyselytutkimuksen mukaan vain 56 prosenttia omakotitalossa, paritalossa tai maatilalla asuvista suomalaisista on tarkistuttanut tontiltaan huonokuntoiset puut.

Pohjola Vakuutuksen mukaan myrskyn aiheuttamien vahinkojen ennakointi on omakoti-, paritalo- ja mökkitontilla kiinteistön omistajan vastuulla.

– Kiinteistön omistajalla on velvollisuus huolehtia vahinkojen ennaltaehkäisystä poistamalla lahot puut pihapiiristä, omaisuuden ja toiminnan korvauspalveluista vastaava johtaja Markus Uimonen kertoo Pohjola Vakuutuksen verkkosivuilla.

Puita kaatui – Tai­val­kos­kella rajuin myrsky mies­muis­tiin 0:27
Katso myös: Puita kaatui – Tai­val­kos­kella koettiin vuosi sitten kesällä rajuin myrsky mies­muis­tiin

Omaisuusvahingot voivat olla huomattavia

Myrskyn kotitalouksille aiheuttamat omaisuusvahingot ovat huomattavia, jopa yli 50 000 euroa, jos talon katto vaurioituu myrskytuulessa ja vettä pääsee talon rakenteisiin.

Voimakkaiden myrskyjen aiheuttamat tuhot näkyvät korvaushakemusten piikkinä Pohjola Vakuutuksessa.

– Myrskyjen aiheuttamat omaisuusvahingot ovat merkittäviä, mutta vakuutus kattaa niistä valtaosan. Vakuutus ei tyypillisesti korvaa esimerkiksi kattovuotoa ilman myrskytuulen tai muun ulkoisen syyn aiheuttamaa rikkoumaa tai jos sadevesi imeytyy talon rakenteiden läpi, Uimonen kertoo.

Katon kunto kannattaa tarkastaa säännöllisesti

Uimosen mukaan kodin katon kunto kannattaa tarkastaa silmämääräisesti ja pintapuolisesti joka vuosi.

– Tarkempi tarkastus tulee suorittaa katemateriaalin valmistajan suositusten mukaisesti. Syyshuoltotoimissa kannattaa myös puhdistaa rännit ja sadevesiputket, jotta ne eivät tulvi ja siten aiheuta vesivahinkoa kiinteistöön.

Pohjola Vakuutuksen kyselytutkimukseen vastasi verkkopaneelissa kesä- ja heinäkuussa runsaat tuhat 16–79-vuotiasta suomalaista. Tutkimuksen toteutti Taloustutkimus. Vastausten virhemarginaali on enimmillään 3,2 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lue myös:

    Uusimmat