Sulamisvedet voivat tärvellä kaivoveden – oman kaivon kunto on hyvä tarkistaa keväällä

Jos omistaa kaivon, nyt keväällä on hyvä hetki tarkistaa sen kunto. Sulamisvedet voivat nimittäin uhata kaivovesien turvallisuutta, muistuttaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Runsaslumisen talven jälkeen sulamisvedet voivat aiheuttaa paikoin jopa tulvia. Sulamis- ja tulvaveden mukana kaivon veteen voi päätyä ympäristön epäpuhtauksia, jotka voivat aiheuttaa haittaa terveydelle.

Sulamisvedet voivat päästä kaivoon, jos kaivo on notkelmassa tai tulva-alueella tai sen rakenteisiin on tullut routavaurioita. Mikäli tulvavesi peittää tai saartaa kaivon, ei kaivon vesi enää sellaisenaan kelpaa juotavaksi. Tällöin kannattaa odottaa tulvatilanteen rauhoittumista ja kunnostaa ja puhdistaa kaivo tämän jälkeen.

Uhkana muutaman päivän vatsatauti

Veden puhtauteen liittyvät asiat kannattaakin ottaa huomioon jo kaivon rakennusvaiheessa. Kaivo tulee sijoittaa paikkaan, jossa se on mahdollisimman kaukana veden laatua uhkaavista tekijöistä, kuten kiinteistön omasta jätevesijärjestelmästä. Kaivoa ympäröivän maaperän pitäisi viettää kaivosta poispäin ja kaivon routasuojausten tulisi olla kunnossa.

Kaivon kannen tulee olla niin tiivis, ettei kaivoon pääse sadevettä. Veden tulee päätyä kaivoon vain pohjan kautta. Jos esimerkiksi kaivon sisälle puskee renkaiden välistä puun juuria, ei kaivo toimi oikealla tavalla.

Yksityiskaivot ovat omistajiensa vastuulla. THL suosittaa kurkistamaan kaivoon säännöllisesti ja tekemään tarvittavat korjaukset. Huolella ja taidolla rakennettu kaivokin vaatii säännöllistä huoltoa.

Jos kaivo on ollut pitkään käyttämättä, kannattaa veden laatu tarkistaa. Likaantunut kaivovesi voi johtaa muutaman päivän kestävään vatsatautiin.

Video: kevät tulee keikkuen 

Kevät tulee keikkuen - etelässä uskaltaa vaihtaa jo kesärenkaat autoihin 1:21

Lue myös:

    Uusimmat